Stuvet hvidkål for begyndere - how ??

#1| 0
Administrator

Haves: 1 hvidkålshovede

Hvordan laver jeg det til stuvet hvidkål ??

Tag gerne udgangspunkt i at jeg fatter intet af madlavning

25-03-2013 16:18 #2| 8

But why?

25-03-2013 16:21 #3| 22
Administrator

Fordi det smager godt ?

25-03-2013 16:33 #4| 0

Det smager mega godt. Især til dunser :)

Men det er let .. Skær i tern eller strimler (smagssag)
Kog mørt i godt saltet vand. Gem vandet.

Lav en opbagt sovs (ingen andre måder dur her) og brug skiftevis kogevand og mælk
Smag til med salt og peber.
Lad sovsen forblive lidt tyggede end normalt, da hvidkålshoveds stadig vil indeholde vand

Kom hvidkålet ved og juster tykkelsen med væde.

25-03-2013 16:40 #5| 4

Skær hvidkålen ud i strimler.

Læg kålen i en gryde og hæld ca. 1 dl. Vand ved. Læg låg på og lad koge ved mellem varme til kålen er næsten helt mør.

Kålen 'falder sammen' under kogningen, så selvom det ser ud til at være en stor portion, så kommer det vil at passe med 4 personer på et stort hvidkålshoved.

Når kålen er næsten mør hældes den op i en si/ dørslag med en skål under.

Smelt ca. En spiseskefuld smør i den gryde du kogte kålen i.
Når smørret er helt smeltet tilsættes hvedemel og røres rundt. Der skal tilsættes så meget hvedemel, at smør/mel samler sig til en fast 'smørbolle'.

Tilsæt nu kogevandet fra kålen og rør grundigt med et piskeris. Spæd til med mælk eller fløde.
Saucen skal være ret tyk. Smag til med salt, peber og muskat.

Kom kålen tilbage i gryden med saucen og vend rundt og varm igennem.
Smag til igen med mere salt, peber og evt. Muskat.

Spises med frikadeller og rugbrød. Visse steder i landet drysses kanel på den stuvede hvidkål, men det er efterhånden sjældent.

Redigeret af tuznelda d. 25-03-2013 16:42
25-03-2013 16:43 #6| 0
Administrator

Tak !!!!!

25-03-2013 16:45 #7| 2

Imo. Er en smørbolle af en spsk. Smør ALT for lidt..

Men hver sin stuvet hvidkål ;)

25-03-2013 16:49 #8| 0
Administrator

Lol. Jeg laver også alm kartofler til. Det troede jeg hørte til

25-03-2013 16:51 #9| 0

Altså, jeg bruger jo bare smør 'på slump' så 1 spsk er bare et hurtigt gæt ud fra hukommelsen. :)

Jeg bruger i virkeligheden nok 2 - 3 :)

Frikadeller med stuvet hvidkål er imo uden kartofler :)

25-03-2013 16:53 #10| 0

Samme mængde smør og mel, jeg gir gas med 100gr af hver, så er der rigeligt. Hellere for meget end... Husk nu, RIGTIGT smør! Blir bare bedre.
desuden putter jeg (endelig ikke for meget) kanel i sovsen.

25-03-2013 16:55 #11| 3

Det er for Guds skyld uden kartofler ... Så kan man spise flere frikadeller!!

25-03-2013 16:56 #12| 0

Bliver for øvrigt til forrygende tarteletter imorgen hvis du tilføjer kylling og ærter osv. (synes ikke asparges passer med hvidkålen)

25-03-2013 16:57 #13| 0
Administrator

Thx !!!

25-03-2013 17:00 #14| 0
tuznelda skrev:
Skær hvidkålen ud i strimler.

Læg kålen i en gryde og hæld ca. 1 dl. Vand ved. Læg låg på og lad koge ved mellem varme til kålen er næsten helt mør.

Kålen 'falder sammen' under kogningen, så selvom det ser ud til at være en stor portion, så kommer det vil at passe med 4 personer på et stort hvidkålshoved.

Når kålen er næsten mør hældes den op i en si/ dørslag med en skål under.

Smelt ca. En spiseskefuld smør i den gryde du kogte kålen i.
Når smørret er helt smeltet tilsættes hvedemel og røres rundt. Der skal tilsættes så meget hvedemel, at smør/mel samler sig til en fast 'smørbolle'.

Tilsæt nu kogevandet fra kålen og rør grundigt med et piskeris. Spæd til med mælk eller fløde. Saucen skal være ret tyk. Smag til med salt, peber og muskat.

Kom kålen tilbage i gryden med saucen og vend rundt og varm igennem.
Smag til igen med mere salt, peber og evt. Muskat.

Spises med frikadeller og rugbrød. Visse steder i landet drysses kanel på den stuvede hvidkål, men det er efterhånden sjældent.


HMMMMMMMMMM
25-03-2013 17:02 #15| 0

I tilfælde af tarteletter, snyd og kog nogle kyllinge fileter i hønsebouillon (ja, bare en terning)og skær\riv dem i stykker, det går fint..

edit, øv jeg ikke har handlet til maden i dag

Redigeret af grovfil d. 25-03-2013 17:04
25-03-2013 17:03 #16| 0

Mht til smør.

Vi er smørsvin her i huset, og vi bruger det samme som Tuz. Det bliver sq top dollar. Men man går aldrig galt i byen med rigelig smør :)


Vi laver altid hvide kartofler til, men jeg synes sq de er lidt overflødige. Det bedste ved deller + stuvet hvidkål er komboen af deller og stuvningen. Damn det er nutz her om vinteren!

25-03-2013 17:04 #17| 0
Administrator

Håber også det virker med medisterpølse :)))))

25-03-2013 17:05 #18| 14

True story: Jeg besluttede mig for at fri til fruen efter hun lavede deller med stuvet hvidkål til mig første gang.

Bridgeking skrev:
Håber også det virker med medisterpølse :)))))


Hvad kan gå galt?
Redigeret af HolchKnudsen d. 25-03-2013 17:07
25-03-2013 17:07 #19| 0

Bridge, er testet. Det virker!
medisteren blir ikke dårligere af 5min i næsten kogende vand (risiko for den springer hvis det spilkoger, kog vandet, ned på 2 og i med medister)
før du steger.

skal siges mine forslag kun har belæg i mine smagsløg...

Redigeret af grovfil d. 25-03-2013 17:12
25-03-2013 17:10 #20| 0

Du kan godt som en ... Nogenlunde.. Alternativ vælge medisterpølsen.

Et stykke skinke til er heller ikke helt af vejen.

25-03-2013 17:12 #21| 0

Jeg har ikke personlige erfaringer med medisterpølse/stuved hvidkål kombinationen, men jeg tror det vil virke helt fint sammen :)

Her ender det altid med brun sovs, brunede kartofler og rødkål til medisterpølse de 2-3 gange om året vi får det.

I dag har ungerne bedt om hjemmelavede burgere - mikkmakk skal have smørrebrød efter bestyrelsesmøde og jeg taget bare et stykke knækbrød eller laver noget grøntsagssuppe.

25-03-2013 17:12 #22| 0

Sådan en højpoleret glaseret skinke, der skinner så hårdt at du skal spise den med solbriller, holder sq også til stuvet hvidkål.

Men helt ærlig drenge. Hjemmelavede deller er sq #1 til stuvet hvidkål. Nu skal vi ikke se os blinde på det vigtige. Dellerne er et must.

25-03-2013 17:13 #23| 1

Hørt Holch... Hørt!!

25-03-2013 17:53 #24| 1

Muskatnød er vigtigt, den skal rives frisk!

Du vil formentlig opleve, at sovsen (stuvningen) bliver tyndere når du kommer kålen i - derfor er det også vigtigt, at den er tykkere end du tænker er nødvendigt før kålen kommer i.

Jeg foretrækker endvidere at koge hvidkålen så den ikke er helt mør, og så simre den færdig i et minuts tid eller to i selve stuvningen, det synes jeg giver den bedste konsistens og fornemmelse af ægte stuvet hvidkål.

25-03-2013 18:17 #25| 2
Administrator

Fuck det blev pisse godt !!

Hvem fanden har brug for google osv - PN !!

25-03-2013 18:23 #26| 0

@Bridgeking

Du kunne godt ha' imponeret os med billeder :)

25-03-2013 18:32 #27| 2
Administrator

Ja det burde jeg sgu ha gjort.....

Lover jeg gør det næste gang jeg skal ha madhjælp :)

26-03-2013 16:03 #28| 0

Kan man bruge olie istedetfor smør når man skal igang med saucen?

26-03-2013 16:51 #29| 0

Drohse tråden er slut, så må man ikke lave level's..

rigeligt smør ;)

Redigeret af grovfil d. 26-03-2013 16:52
26-03-2013 17:05 #30| 0

"Kan" er et vidt behreb, men nej det kommer til at smage forkert.

26-03-2013 19:20 #31| 0

Kan det fryses?

26-03-2013 20:02 #32| 0

Stuvet kål, spinat, persillesovs osv., er farligt at køle ned, for når det varmes op igen, er der nogle klamme bakterier, der vækkes til live.

Ikke "farligt farligt", som at spise noget med æg længe efter det er tilberedt, men det kan nemt give maveballade. Lad hellere være. :)

Redigeret af Buub d. 26-03-2013 20:03
26-03-2013 20:06 #33| 0

Ok buub - tak for svar. Resten røg ud :-)

26-03-2013 20:28 #34| 1

@buub
Belæg for det?

Så vidt jeg ved tilhører hvidkål ikke den gruppe af stærkt nitratholdige grønsager (fx spinat, persille og grønkål) som det siges er farligt at genopvarme. Hvidkål kan dog få en syrlig/sur smag, hvis det genopvarmes for længe eller for voldsomt, men det burde være til at gardere sig imod.

I øvrigt er det kun "farligt" at genopvarme ovenstående ting, hvis nitraten i råvaren får lov at omdanne sig til nitrit. Dette kan undgås ved at sørge for hurtig nedkøling af retten efter tilberedning.

I øvrigt forstår jeg ikke hvorfor det skulle være specielt farligt at spise noget med æg længe efter det er tilberedt. Det er i almindelighed en dårlig ide at spise noget som helst længe efter det er tilberedt, med mindre det enten har været opbevaret i et bakterievæksthæmmende miljø (på køl, i syltelage, i saltlage, i konservesdåse, på frost el. lign.) - men tror altså ikke æg er specielt meget værre eller bedre end så meget andet. Og æg er endda så venlige, at de relativt hurtigt både i udseende, konsistens og lugt fortæller dig, hvis de ikke er spiselige længere :-)

26-03-2013 20:28 #35| 0

@drohse

Lavede du det med olie, og hvordan blev det i så fald?

26-03-2013 21:12 #36| 0

Jeg lavede det med olie - og det blev rigtig godt.. Kan konkludere, at i mangel af smør kan olie sagtens bruges.

27-03-2013 00:32 #37| 0
henrikthing skrev:
@buub
Belæg for det?

Så vidt jeg ved tilhører hvidkål ikke den gruppe af stærkt nitratholdige grønsager (fx spinat, persille og grønkål) som det siges er farligt at genopvarme. Hvidkål kan dog få en syrlig/sur smag, hvis det genopvarmes for længe eller for voldsomt, men det burde være til at gardere sig imod.

I øvrigt er det kun "farligt" at genopvarme ovenstående ting, hvis nitraten i råvaren får lov at omdanne sig til nitrit. Dette kan undgås ved at sørge for hurtig nedkøling af retten efter tilberedning.

I øvrigt forstår jeg ikke hvorfor det skulle være specielt farligt at spise noget med æg længe efter det er tilberedt. Det er i almindelighed en dårlig ide at spise noget som helst længe efter det er tilberedt, med mindre det enten har været opbevaret i et bakterievæksthæmmende miljø (på køl, i syltelage, i saltlage, i konservesdåse, på frost el. lign.) - men tror altså ikke æg er specielt meget værre eller bedre end så meget andet. Og æg er endda så venlige, at de relativt hurtigt både i udseende, konsistens og lugt fortæller dig, hvis de ikke er spiselige længere :-)


Skal være dig svar skyldig på netop hvidkål - smed det bare i kategori med de andre, men det er da muligt, at jeg tager fejl. Har dog selv smidt det ud før.

Mht. nedkøling/opbevaring, så har du i princippet ret, men det er altså de færreste unge mennesker der køler ned i tupperware-beholdere.

Mht. æg tænker jeg på kager og lignende, der oftest står ude. Kan godt være jeg er paranoid, men kommer altid til at tænke på den danske familie der døde af at spise kiksekage, for en håndfuld år siden.

Hvis man er i tvivl, er man ikke i tvivl - så ryger det ud. :-)
Redigeret af Buub d. 27-03-2013 00:33
01-05-2013 15:06 #38| 1
Administrator

Så skal jeg satme på den igen

Idag med deller som er proppet med meget meget finthakkede svampe, MASSER af

01-05-2013 16:53 #39| 4
drohse skrev:
Jeg lavede det med olie - og det blev rigtig godt.. Kan konkludere, at i mangel af smør kan olie sagtens bruges.


Uuuhm, havde helt glemt denne tråd og at oploade det billede jeg tog af den ret jeg fik skabt sidst jeg lavede stuvet hvidkål.. Kan ikke vare læneg før jeg igen skal have mig noget kål!

01-05-2013 19:31 #40| 0
2018 Champ
Bridgeking skrev:
Fordi det smager godt ?


NEJ!
02-05-2013 06:57 #41| 0

pr'v og lav det i skiver eller det der som tuz også laver det i næste gang, synes det bliver bedre da de der tern ikke bliver gennemstegt helt ligemeget altid, og det får ligesom en mere jævn konsistens i strimler

02-05-2013 08:44 #42| 0

Måske nordjysk, men ryger der ikke både sukker og kanel ovenpå retten når den serveres?

Og ja, det er et fantastisk måltid.

02-05-2013 09:32 #43| 0

klamt

02-05-2013 10:14 #44| 0

gad vide hvor mange der har smagt en ordentlig hvidkålstuvning med gode (uh, kan ikke rigtig få mig selv til og skrive dunser) frikadeller til som der stadig skriver det klamt.

nok ikke mange !

02-05-2013 10:17 #45| 0
Jensen skrev:
Måske nordjysk, men ryger der ikke både sukker og kanel ovenpå retten når den serveres?

Og ja, det er et fantastisk måltid.


lidt kanel, det kan give en ok aroma

.. Sukker? wTf?
02-05-2013 12:43 #46| 0
AndyC skrev:
klamt


er du det?
24-08-2013 17:09 #47| 0

Så blev det min tur i dag.
frikadellerne er peppet op med persille, rosmarin og en chili fra haven.
Mums :)

24-08-2013 17:13 #48| 0
grovfil skrev:
Så blev det min tur i dag.
frikadellerne er peppet op med persille, rosmarin og en chili fra haven.
Mums :)

Hvornår skal vi spise? :-)!
24-08-2013 17:14 #49| 0

Halv time, i Nivå. Du kommer bare :)

24-08-2013 17:16 #50| 0

Stuvet hvidkåls regel nr 1 = brug spidskål i stedet.

Redigeret af Knish d. 24-08-2013 17:16
24-08-2013 17:18 #51| 0

Spidskål er undervurderet, enig. Men bliver hurtigt træt af det der enten/eller, mit er nuts osv. Begge dele er rigtig fino. Dyrk det selv eller køb noget ordentligt økologisk dansk grønt. Det er trivsel, som Mogens G ville have sagt :)

EDIT: Tror jeg prøver med rødkål en dag, og uploader 'the purple stuvning of goodness-billeder!'. :)

Redigeret af fryden d. 24-08-2013 17:19
24-08-2013 17:29 #52| 0

Brugte je sidst, hvidkål på tilbud i netto.

løgn, var faktisk spidskål, men valgte hvid..

Redigeret af grovfil d. 24-08-2013 18:05
24-08-2013 18:06 #53| 0

Lyder spændene fryden...
er dog ikke helt sikker på smagen ;)

Redigeret af grovfil d. 24-08-2013 18:14
24-08-2013 19:38 #54| 0

Det var dog en ekstrem irriterende tråd :).....mundvand .....Nogen der bringer ud?

04-02-2014 15:17 #55| 0
Administrator

Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeereeeeeeeeeeeeee
weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
goooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

again

04-02-2014 17:12 #56| 1

Udkogt kål med melklister .... velbekomme!

04-02-2014 17:33 #57| 0

Love the tråd!

04-02-2014 19:04 #58| 2

Paneret eller stegt flæsk går også fint med kålstuvning.

04-02-2014 21:14 #59| 0

Brug ½ høns eller grønsagsterning i sovsen:)

04-02-2014 21:32 #60| 0

for hævled....

JEG ELSKER POKERNET

:P

04-02-2014 23:09 #61| 2
grovfil skrev:
Bliver for øvrigt til forrygende tarteletter imorgen hvis du tilføjer kylling og ærter osv. (synes ikke asparges passer med hvidkålen)


lyder spændende ,men har som gammel jyde sku aldrig fået hvidkål i tarteletter.
ja den hvide sovs ka måske godt bruges men imo ikke helt den samme som bruges til old school tartellet fyld.

just my 2 cents.

velbekomme
01-05-2014 18:57 #62| 3


+



+



=



Dagens ret.. Det var jo næsten vinter idag!
01-05-2014 19:15 #63| 0

Ser sgu lækkert ud mice

Velbekommen :-)

01-05-2014 19:54 #64| 2

For meget stuvning og for lidt kål imo

01-05-2014 20:05 #65| 0
2018 Champ

Stuvet hvidkål er noget fanden har skabt.

/EOT

01-05-2014 21:49 #66| 1

Hvordan kan man ikke lide frikadeller med stuvet hvidkål?!

31-05-2015 16:47 #67| 1

Tarteletter skal det være i dag!

Hvad hopper i på??

tarteletter skal selvfølgelig være de billige fra netto, ikke noget med luksus udgaven der bliver bløde alt for hurtigt ;-

Redigeret af grovfil d. 31-05-2015 16:48
31-05-2015 16:53 #68| 2

Vi hopper på forloren hare....med RIGELIG bacon. ☺

31-05-2015 16:57 #69| 1

Dagens skrubmad er pizza. Har bikset en skål dej sammen først på dagen, og laver løbende små banditter med forskelligt fyld, som behovet opstår. Skrub er der dog intet af endnu, standard søndag.




31-05-2015 17:00 #70| 1
fryden skrev:Spidskål er undervurderet, enig. Men bliver hurtigt træt af det der enten/eller, mit er nuts osv. Begge dele er rigtig fino. Dyrk det selv eller køb noget ordentligt økologisk dansk grønt. Det er trivsel, som Mogens G ville have sagt :)

EDIT: Tror jeg prøver med rødkål en dag, og uploader 'the purple stuvning of goodness-billeder!'. :)

Haha, det er ikke lige sket. Endnu.

31-05-2015 17:14 #71| 0
fryden skrev:Dagens skrubmad er pizza. Har bikset en skål dej sammen først på dagen, og laver løbende små banditter med forskelligt fyld, som behovet opstår. Skrub er der dog intet af endnu, standard søndag.



Det er sku snart, den skal huskes! Så kan far også krydrer uden at tænke på sarte smagsløg ;-)



Redigeret af grovfil d. 31-05-2015 17:16
31-05-2015 17:17 #72| 1

Jamen lige præcis, det er super koncept når der spiser børn med. Masser af løg, hak max hvidløg, chili, ingefær eller hvad man nu er til. Jeg smider det som regel i hver sin olie.


Der kan også laves to gange tomat sovs, en børnevenlig, og en der brænder den gamles gane af. Eller noget midt i mellem :)


Og så er det min erfaring, at børn elsker al mad lidt mere, hvis man laver det i 'mini'-version.

Redigeret af fryden d. 31-05-2015 17:18
31-05-2015 17:21 #73| 1

Nemlig, og at de selv har været med/bestemt skader heller ikke :-)

31-05-2015 17:23 #74| 0

Exactly :)


Bliver sulten af den tråd nu. Så snart superligaen er done, bliver det til et par frækkerter mere :)

'

31-05-2015 17:25 #75| 0

muskatnød er et must.............

31-05-2015 17:41 #76| 0

Jep :-)




Må hellere komme i gang...


Faktisk første gang jeg har købt hel muskatnød, skal den flækkes eller river jeg bare løs?

Redigeret af grovfil d. 31-05-2015 17:44
31-05-2015 20:00 #77| 0

riv løs

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar