Farligt at spise jord?

#1| 1

Hej, Er det farligt at spise champignoner med jord på? Svampene er blandet med skinke porrer og æg.

Det er ikke en option at vaske dem nu.

07-05-2012 18:12 #2| 7

Ja.

07-05-2012 18:13 #3| 0
OP

Kilde

07-05-2012 18:13 #4| 0

Det KAN være farligt.. Men ville ikke selv spise det..

07-05-2012 18:13 #5| 2

Nej.

07-05-2012 18:15 #6| 23

JesperTP og callea er spot on.

07-05-2012 18:15 #7| 1

Bliver alle de der bakke champignoner dyrket i temmeligt sterile lukkede kæmpedrivhuse? Tror ikke der er nogen skade der. Eat away. Men vask dem lige fremover :)

07-05-2012 18:16 #8| 2

Men hvis nu retten er varmet ordenligt op dræber man vel bakterier..? så kan det vel godt spises?

07-05-2012 18:20 #9| 1

Kilde, seriøst?

Sund fornuft skriger da til himlen at der er en grund til at vaske din mad inden du fortærer den.

07-05-2012 18:20 #10| 14

Hvis 2GirlsOneCup er ægte, så vil jeg sige gogo på jord også.

07-05-2012 18:27 #11| 3

Jeg har angiveligt kørt min del jord i skuffen som lille, og det går fint nok her.

Jord må da være rimelig naturligt. Der er nogle bakterier osv. i jo, men hvis ikke du er vokset op i et steriliseret hus af kliker og panisk rengøring, så er det vel fint. Altså de her champignoner vokser vel ud af jorden? Kartofler ligger i jorden. Dem skræller jeg aldrig, så der er også jord på. Går stadig fint.

Jeg havde bare spist dem.

07-05-2012 18:29 #12| 0

Lidt jord skader sku da ikke. :D

07-05-2012 18:31 #13| 1

Haha... I er sku et tydeligt eksempel på hvorfor forekomsten af madforgiftninger blandt unge har været støt stigende de sidste par år.

Det er klart at man ikke bliver dødeligt syg hver gang man får lidt jord indenbords, men er det værd at løbe risikoen?

07-05-2012 18:36 #14| 1

hvis det er fra Polen så pas.

07-05-2012 18:39 #15| 1

Champignoner dyrkes ikke i almindelig jord, og det er derfor ikke farligt. Personligt børster jeg bare det værste jord væk. Champignons bliver så kedelig hvis de skal vaskes.

07-05-2012 18:48 #16| 0

@Rasmus

Hvad dyrker man chamser i?

07-05-2012 19:01 #17| 4

@ toesinger

www.champost.dk/side2143.html

Velbekomme håber du kan lide hest

Redigeret af Pifpaf d. 07-05-2012 19:13
07-05-2012 19:05 #18| 1
OP
freakstar skrev:
hvis det er fra Polen så pas.


Hvorfor? De var obv fra Polen - og nu har jeg spist det....
07-05-2012 19:10 #19| 2
progzx skrev:
freakstar skrev:
hvis det er fra Polen så pas.


Hvorfor? De var obv fra Polen - og nu har jeg spist det....


Det har været noget med en virus i champignoner fra Polen, inden for den sidste 14 dage, kan ikke huske hvilket nyhedssite hvor jeg læste det.
07-05-2012 19:11 #20| 0

Skrab det værste af med en kniv, så er du good to go.

07-05-2012 19:13 #21| 10

Det var hyggeligt at møde dig..

07-05-2012 19:20 #22| 0

Hvis din ret har været over 65 grader og stadig er det, kan den spises, selvom om jord knaser ubehageligt mellem tænderne.

Er temperaturen faldet til under 65 grader, så er der eksplosiv bakterievækst. indtil temperatruren falder f.eks. ved opbevaring i køleskab, - selv ganske få bakterier kan vokse til millioner på kort tid. Er dette tilfældet, så er det bare i skraldespanden med retten, så man undgår roskildesyge.

07-05-2012 19:21 #23| 1

LMAO, fik lige kæmpe griner over den her tråd... :D :D

07-05-2012 19:22 #24| 0
OP
Holstt skrev:
Hvis din ret har været over 65 grader og stadig er det, kan den spises, selvom om jord knaser ubehageligt mellem tænderne.

Er temperaturen faldet til under 65 grader, så er der eksplosiv bakterievækst. indtil temperatruren falder f.eks. ved opbevaring i køleskab, - selv ganske få bakterier kan vokse til millioner på kort tid. Er dette tilfældet, så er det bare i skraldespanden med retten, så man undgår roskildesyge.


Der er tale om en æggekage - er den over 65c? lol

Og jeg håber for guds skyld at Duckie bare er morsom:)
07-05-2012 19:24 #25| 1

og en hyggefilm.

07-05-2012 19:30 #26| 0

Det er kun farligt hvis man inhalerer det...
Så kan man få lungebetændelse!

07-05-2012 19:56 #27| 0
progzx skrev:
Holstt skrev:
Hvis din ret har været over 65 grader og stadig er det, kan den spises, selvom om jord knaser ubehageligt mellem tænderne.

Er temperaturen faldet til under 65 grader, så er der eksplosiv bakterievækst. indtil temperatruren falder f.eks. ved opbevaring i køleskab, - selv ganske få bakterier kan vokse til millioner på kort tid. Er dette tilfældet, så er det bare i skraldespanden med retten, så man undgår roskildesyge.


Der er tale om en æggekage - er den over 65c? lol

Og jeg håber for guds skyld at Duckie bare er morsom:)


Det handler om, om den er over 65 grader nu, hvor du skal æde den. Så har du stadig ikke smidt den på panden, så gør det bare og æd.

8)
Redigeret af Holstt d. 07-05-2012 19:56
07-05-2012 20:21 #28| 4

Men hvorfor champignon i æggekage?

07-05-2012 20:35 #29| 0

Det er pænt dumt at spise mad med jord på.

Ikke sikkert der sker noget, men det er klart en risiko, og det uanset om maden er varmet op til over 65 grader.

Der er masser af bakterier og svampe i jord. Og at varme dem op til 65 grade i et kort øjeblik dræber ikke dem alle, der vil ofte stadig være sporer og toxiner.

Du skal langt højere op i temperatur og i længere tid for at dræbe dem alle.

07-05-2012 20:42 #30| 0

Hvis han nu laver æggekage, så varmer han vel skidtet op. Salmonella ville da være første bekymring ellers. Spis løs, no worries, de færreste fødevarer producenter der overlever ret længe med toxiner og dødsgifte på deres produkt.

07-05-2012 20:56 #31| 10

Æg koagulere først ved 72 grader, så mon ikke den har været over 65.

Desuden dræbes de fleste bakterier først mellem 70 og 75 grader. Jordbakterier ( clostridium botolinum) dræbes desuden ikke ved 75 grader, men går i stedet over i en sporetilstand, og når temp. Så kommer under 75 omdanner den sig til bakterie igen. Hver gang det sker danner den et giftstof som kan medføre det der populært kaldes pølseforgiftning.

Men det er self. lige meget når det nu er hestelort og ikke jord du spiser.

07-05-2012 21:09 #32| 0

Det er nok næsten den bakterie der er mindst af i jord (1bakterie/g jord). Desuden er spore-stadiet af c. botu.. kun mulig ved anaerob miljø, og det er en æggekage ikke.

07-05-2012 21:12 #33| 0
Kennethlhl skrev:
Hvis han nu laver æggekage, så varmer han vel skidtet op. Salmonella ville da være første bekymring ellers. Spis løs, no worries, de færreste fødevarer producenter der overlever ret længe med toxiner og dødsgifte på deres produkt.


Nu var det jo jorden på championerne han spurgte om.

Der er ikke som som udgangspunkt salmonella i jord (Med mindre jorden er blevet kontamineret med salmonella fra en anden kilde)

Toxinerne bliver dannet af nogle bakterier. Så jo der kan godt forekomme toxiner i din mad selv om leverandøren ikke umiddelbart er skyld i det.

Det er jo ikke leverandørens skyld hvordan du tilbereder maden.

F.eks persille sovs. Det skal helst spises med det samme, netop pga der kan ofte være sporer der kan vokse op igen og udvikle toxiner, hvis man lader det stå i gryden og så varmer det op dagen efter.

Anyway som sagt, er det da langt fra sikkert der sker noget ved at spise nogle championer med jord på. Men det er dumt ikke at tilberede sin mad ordentligt og det er bestemt ikke noget man bare skal være ligeglad med.
07-05-2012 22:17 #34| 0
OP

Tak for alle svarene.

@klon

Jeg er bestemt heller heller ikke ligeglad - men jeg opdagede først bagefter at de champignoner ikke var pre-skyllet.

07-05-2012 22:31 #35| 2

Er du stadig i live ? - imponerende

07-05-2012 23:22 #36| 0
OP

Tror først det bliver engang i morgen jeg kradser af

07-05-2012 23:34 #37| 0
klondike skrev:
F.eks persille sovs. Det skal helst spises med det samme, netop pga der kan ofte være sporer der kan vokse op igen og udvikle toxiner, hvis man lader det stå i gryden og så varmer det op dagen efter.


Delvist en skrøne - men ved du hvorfor?

Fordi persillen som oftest kommer i lige før sovsen serveres, fordi den så virker mere frisk. Kommer du den i stedet i og koger den med (kan ikke huske minuttallet), så er der ingen grund til at råbe jagt i gevær.

Kan i øvrigt anbefale at snuse lidt rundt her:

http://www.altomkost.dk/Inspiration/I_koekkenet/Hygiejne_og_tilberedning/forside.htm
07-05-2012 23:46 #38| 4


Et lille klip der illustrerer meget godt, hvad du kommer til at gennemgå natten over
07-05-2012 23:58 #39| 0

@Ohep

Ja du har ret. Problemet er som du omtaler at de fleste kommer persillen i lige inden sovsen serveres for at persillen skal være lidt frisk i det.

Du skal varme sovsen til en ret høj temperatur og i længere tid for at du slår alle clostridium botolinum ihjel.

10 minutter ved 80 grader. Det er de færreste der gør det når de laver persille sovs...

Hvis man ikke er påpasselig så risikerer man i værste tilfælde som bruger Rsmadsen allerede skrev at blive forgiftet af de toxiner der dannes i sovsen

Det er sådan nogen her, og det er ikke særligt sjovt...

http://da.wikipedia.org/wiki/Botulinumtoksin

Redigeret af klondike d. 07-05-2012 23:59
08-05-2012 02:49 #40| 1

Jeg har spist masser af svampe med jord på, og jeg sidder her endnu - so go for it! ;)

08-05-2012 03:23 #41| 0
klondike skrev:
Det er pænt dumt at spise mad med jord på.

Ikke sikkert der sker noget, men det er klart en risiko, og det uanset om maden er varmet op til over 65 grader.

Der er masser af bakterier og svampe i jord. Og at varme dem op til 65 grade i et kort øjeblik dræber ikke dem alle, der vil ofte stadig være sporer og toxiner.

Du skal langt højere op i temperatur og i længere tid for at dræbe dem alle.


Hold nu op!

Jeg har ikke sagt, at det er nok at bringe maden op på 65 grader. Jeg har sagt, at når den kommer under 65 grader (EFTER TILLAVNINGEN), så begynder bakterierne at formere sig med rekordfart, indtil man når ned på køleskabstemperatur.

Pas især på med porrestuvninger og lignende grøntsager (hvor der ofte kan gemme sig jord i små mængder): hvis det spises igen dagen efter, så skal det køles ned HURTIGT.

Ovenstående gælder for bakterier i jord.


Hvis vi derimod har med virus at gøre (som kommer fra smittede personer eller f.eks. hindbær fra Polen), så skal skidtet koge igennem i mindst 1 minut, før man har taget livet af det.


08-05-2012 05:40 #42| 0

LOL RSmadsen!

Seriøs post og så slutter den bare perfekt af! Griner stadig... haha! :D

08-05-2012 07:21 #43| 0

Mener det er på sin plads at vi samler ind til en krans til OP.







Ironi kan forekomme.

08-05-2012 10:14 #44| 0
hestsmolf skrev:


Et lille klip der illustrerer meget godt, hvad du kommer til at gennemgå natten over

Wicked sickkkk! rimelig glad for der ikk er sådan en til mennesker (tror jeg.. eller håber)

::griiner tråd
08-05-2012 12:04 #45| 0

Hvis man allerede har meget jord i hovedet, så er det nok ikke nogen god ide.

08-05-2012 14:30 #46| 0

Da vi var på Noma og spise, fik vil til dessert nogle spiselig jord med gulerød puree.

Den var ret lækker

08-05-2012 14:41 #47| 0

Tak for info WhyAlwaysMe.

08-05-2012 15:01 #48| 0

No problem.

08-05-2012 16:38 #49| 1

Its all good :P
www.youtube.com/watch?v=N5MOIOfwNVg&feature=plcp

08-05-2012 18:41 #50| 0
Pisfisk skrev:
Jeg har angiveligt kørt min del jord i skuffen som lille, og det går fint nok her.

Jord må da være rimelig naturligt. Der er nogle bakterier osv. i jo, men hvis ikke du er vokset op i et steriliseret hus af kliker og panisk rengøring, så er det vel fint. Altså de her champignoner vokser vel ud af jorden? Kartofler ligger i jorden. Dem skræller jeg aldrig, så der er også jord på. Går stadig fint.

Jeg havde bare spist dem.


kliker af bakterier??
08-05-2012 18:59 #51| 0
Jeg har angiveligt kørt min del jord i skuffen som lille, og det går fint nok her.

LOOOL
08-05-2012 19:12 #52| 0

Fu.. hvor klamt CandyGhost!!

iiivv..

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar