Vin 18 grader, tid i køleskab?

#1| 0

Hvor lang tid går der, før en stuetempereret vin (22 grader) falder til 18 grader i et 5 grader køleskab???? Google er ingen hjælp :(

Bonus spørgsmål: Vin har ikke godt af at ligge i normale køleskabe grundet rystelser. Ødelægger man en klasse amarone, ved at køle den ned 1-2 timer inden den drikkes?

09-10-2012 18:35 #2| 0

Det kan man ikke lige svare på, det kommer an på køleskabets kapacitet. Skud fra hoften er omkring 30-60 minutter.

Du ødelægger ikke vinen. Men smags oplevelsen bliver anderledes, svært at formulere men mindre detaljeret eller hvordan det skal forklares.

Ligesom kold øl og snaps smager af mindre en varm af samme slags.

09-10-2012 18:51 #3| 0

Tænkte mere på rystelserne fra køleskabet? Om det ødelægger vinen. Har tænkt mig at smage på den af flere omgange, og smage på hvordan den udvikler sig, jo varmere den bliver.

09-10-2012 18:58 #4| 0

Selvfølgelig ødelægger du ikke vinen ved 1-2 timer i køleskabet (ellers var den allerede ødelagt ved dens rejse fra vinproducenten -> dig)

09-10-2012 19:05 #5| 0

Åben vinen og kom den i køleskabet i 15min, så bliver den ca. 15 grader.

09-10-2012 20:01 #6| 0

Kan du lige linke til noget der fortæller mig hvorfor vine ikke må ligge i køleskabet? har et par rødvine liggende i køleskabet da jeg netop ikke vil have at de bliver for varme i løbet af dagen. (som jeg vil være ret ked af at finde ud af de havde taget skade)

09-10-2012 20:14 #7| 0

Det er ved langtidsopbevaring, har jeg læst her: www.klubvin.dk/info/Vinkøleskab_Guide_153l1.aspx

09-10-2012 20:27 #8| 0

Det klart vigtigste er, at temperaturen er konstant, så længe den ikke er ekstrem.

09-10-2012 20:37 #9| 0

For at løse denne vha. newtons kølelov, som er den eneste umiddelbare metode jeg kender til at løse denne problemstilling, kræver det, at du kender vinens "starttemperatur" samt vinens temperatur efter x-antal minutter i køleskabet.

Hvis du måler temperaturen på en vin, sætter den i køleskabet - lad os sige i 15 min -, måler den nye temperatur og derefter skriver starttemperatur, tid i køleskabet og temperaturen efter 15 min. her, skal jeg gerne regne ud hvor lang tid det tager, at nedkøle den til 18 grader :)

Redigeret af AubreyGraham d. 10-10-2012 18:49
09-10-2012 21:16 #10| 1
mangealias skrev:

Bonus spørgsmål: Vin har ikke godt af at ligge i normale køleskabe grundet rystelser. Ødelægger man en klasse amarone, ved at køle den ned 1-2 timer inden den drikkes?


Mht til det fremhævede: Der findes ikke klasse amaroner ;)

Mht til det seriøse: Det sker der intet ved. Du kan også opbevare vin i køleskab over mellem lange perioder. Som SørenSnegl siger er det egentlig vigtigst at undgå temperatur udsvingninger og ekstreme temperaturer. Typisk er der først ballade over 25 grader.

I øvrigt: I stedet for at køl vinen af i køleskabet så kan du i stedet for, eller som komplement, bruge en spand med isvand. Jeg får altid selv en omgang isvand ind på bordet når den står på stor vin. Så kan man lige stille glasset ned i 5 minutter og så er vinen afkølet.

Husk i øvrigt at drikke vinen kold nok. 18 er fint til Amarone, men hvis den er ung og stor kan du imo med fordel få den ned på 15'ish. Den type vin synes jeg personligt bliver vildt ligegyldig og alkoholisk hvis den bliver for varm.

En sidste ting: Lad hellere vinen være for kold end for varm når du hælder den op i glasset. Vin bliver typisk ikke koldere i et glas, så det er altid bedst at fejle til den kolde side til en start
Redigeret af HolchKnudsen d. 10-10-2012 15:41
10-10-2012 14:26 #11| 0

Dødkedeligt at være enig med alt HK skriver, men ^^ er sgu rimelig spot on. Eneste jeg vil sige, er at jeg synes vins udvikling løber løbsk allerede ved temperaturer tættere på 20 grader end først ved 25, men det er potato/potaato.

zunipz skrev:
Åben vinen og kom den i køleskabet i 15min, så bliver den ca. 15 grader.


15 min i køleskab er efter min erfaring ikke nok til at få den ned på 18 grader endsige slet ikke 15. Der skal mindst en halv time til. Og så vil jeg understrege det HK skriver med at den med fordel kan serveres yderligere et par grader køligere end 18. Jeg ville personligt tage den ved ca. 15 grader som starttemperatur. Amarone (klasse eller ej) bliver sgu hurtigt et alko-helvede - ofte allerede ved ca. 20 grader, og det når en vin, der serveres ved 18 grader, hurtigt op på i "moderne" stuetemperatur, der sjældent er under 22 grader og ofte varmere.
Redigeret af Borge d. 10-10-2012 14:28
10-10-2012 15:17 #12| 0

udfordringen lyder så hvornår en 5 grader kold vin rammer 15 grader når den står i en stue med 24-25 grader?

10-10-2012 15:48 #13| 0

Hvor hurtig vin varmes op i glasset afhænger obv af en del ting. Stue temperatur, glas temperatur, glas størrelse og hvor meget man piller ved selve glasset med sine 37 grader varme pølser.

Min erfaring er, at hvis du sidder i et relativt varmt lokale (24-25 grader) og har almindelige rødvinsglas, så går det sq stærkt. 13-14 grader bliver til 18-20 grader i løbet af 10-15 minutters tid.

Her kan man med fordel have isspanden som man kan komme glasset tilbage i. Man kan også med fordel afkøle glassene på forhånd. Man skal selvfølgelig holde om stilken og ikke varme glasset, som var det et glas Cognac. Store glas er obv også at foretrække, det betyder, at en mindre del af vinen er i kontakt med den varme luft og glas overflade.

Sidst bør man også overveje at sidde i en temperatur omkring 21 grader og så skifte shorts & T-shirt ud med noget varmere ;)

10-10-2012 15:53 #14| 0

Jeg er i øvrigt helt på linje med Borge. Den ene gang om året jeg drikker Amarone, starter den ved 12-13 grader i glasset. Så når drikke temperaturen sjældent over 16 grader.

18 grader er fint til fx gammel Bourgogne, der er udviklet og sjældent holder mere end 12.5%/13%. Men ung frugtkraftig, meget fadlagret og alkoholholdig vin (+15%) skal imo drikkes køligt. Dvs Amarone og diverse spanske og sydfranske powerhouse vine. Ned i is med lortet!

10-10-2012 17:12 #15| 0
hahila skrev:
udfordringen lyder så hvornår en 5 grader kold vin rammer 15 grader når den står i en stue med 24-25 grader?


Enten det, eller investér i et svaleskab, så du konstant har dem liggende ved 12 grader:)

Der går ikke lang tid fra en vin ved 12 grader når en noget nær perfekt serveringstemperatur i en stue på 24-25 grader:)
10-10-2012 17:16 #16| 0

HolchKnudsen er spot on i den her tråd, lyt til ham.

K_B_B, vinekspert.

Redigeret af K_B_B d. 10-10-2012 17:16
10-10-2012 17:42 #17| 0
K_B_B skrev:
...
K_B_B, vinekspert.


Undskyld K_B_B men kom lige til at tænke på Bajawa's fine link fra en anden tråd:-P

www.dr.dk/tv/se/problemet-med-eksperter/problemet-med-eksperter#!/
10-10-2012 17:53 #18| 0
Borge skrev:
K_B_B skrev:
...
K_B_B, vinekspert.


Undskyld K_B_B men kom lige til at tænke på Bajawa's fine link fra en anden tråd:-P

www.dr.dk/tv/se/problemet-med-eksperter/problemet-med-eksperter#!/


Det er også ment som en hån til Anders Jensen, pokerekspert og afspejler på ingen måde min egen opfattelse eller personlighed. Bare lige så det er på plads ;)
← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar