Optøning af oksemørbrad med videre

#1| 1

Jeg har nogle oksemørbrader i fryseren, der skal tøes op. De vejer omkring 2 kg hver. Der er ikke plads til at optø dem i køleskabet.

 

Nogen der ved, hvor cirka lang tid de skal ligge i vand (inde i en pose selvfølgelig), før de er optøede?

 

 

Redigeret af Holstt d. 02-08-2019 17:04
02-08-2019 12:36 #3| 0

et skud fra hoften er 3 timer ish . :) men det er jo meget svært at sige....

02-08-2019 12:54 #4| 0
Holstt skrev:

Jeg har nogle oksemørbrader i fryseren, der skal tøes op. De vejer omkring 2 kg hver. Der er ikke plads til at optø dem i køleskabet.

 

Nogen der ved, hvor cirka lang tid de skal ligge i vand (inde i en pose selvfølgelig), før de er optøede?

 

 

 

 Tøede en 2 kg’s op på en af de varme dage. Den lå bare på borde i en 5-6 timer. 

02-08-2019 15:01 #5| 0

Læg den i solen. Når du kan stikke et stegetermometer igennem er den optøet!

02-08-2019 15:09 #6| 0
OP
Clawfinger skrev:

 

 Tøede en 2 kg’s op på en af de varme dage. Den lå bare på borde i en 5-6 timer. 

 

 Godt med noget erfaringsbaseret!


Turbonegeren skrev:

et skud fra hoften er 3 timer ish . :) men det er jo meget svært at sige....

 

 Ikke svært hvis man har prøvet, s¨å håber der kommer en forbi tråden med erfaring i optøning i vand.

 

 

clrawe skrev:

Læg den i solen. Når du kan stikke et stegetermometer igennem er den optøet!

 

 8)


02-08-2019 15:15 #7| 0

Mener at have læst et sted, at optøning i vand (inklusiv pose) er No go. Læg den på en tallerken på bordet og håb på det bedste.

02-08-2019 15:22 #8| 1
OP
Gunslinger skrev:

Mener at have læst et sted, at optøning i vand (inklusiv pose) er No go. Læg den på en tallerken på bordet og håb på det bedste.

 

 Mange på nettet siger det modsatte og endnu flere advarer mod optøning i køleskab. Kommer der ikke flere inpiut i tråden inden i aften, så ender jeg nok med at lade dem tø op på bakker på bordet i den indpakning, som de er indkøbt i i Bilka i går til en god pris.

02-08-2019 15:30 #9| 1

Der sker et eller andet ved optøning i koldt vand så det går hurtigere end optøning på køkkenbordet eller i køleskabet.
Min erfaring er det virker og går stærkt, dog ligger der mere kødsaft ved siden af, hvilket ikke er rart..
Jeg ville holde mig til bakken på bordet.

02-08-2019 15:31 #10| 0
Gunslinger skrev:

Mener at have læst et sted, at optøning i vand (inklusiv pose) er No go. Læg den på en tallerken på bordet og håb på det bedste.

 

 this... Generelt så skal du kun tø op i køleskabet, på den måde sker optøningen stille og roligt og undlader at smadre kødet på samme måde som hvis du tør op i vand eller på bordet.

02-08-2019 16:55 #11| 1

Tænk har noget om det – https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/mad-og-indkoeb/optoening-saadan-toer-du-bedst-mad-op

 

Referat: Tø ting op i køleskabet.

02-08-2019 17:02 #12| 0
OP
skizomick skrev:

Tænk har noget om det – https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/mad-og-indkoeb/optoening-saadan-toer-du-bedst-mad-op

 

Referat: Tø ting op i køleskabet.

 

 En af flere artikler med  samme budskab: Sådan skal du tø dit kød op – og det er ikke i køleskabet  - denne er fra maj 2019.

02-08-2019 17:08 #13| 0
Holstt skrev:

 

 En af flere artikler med  samme budskab: Sådan skal du tø dit kød op – og det er ikke i køleskabet  - denne er fra maj 2019.

 

 

Tænk er normalt meget pålideligt, men jeg skal gerne indrømme, at jeg ikke ved meget om selve emnet.
02-08-2019 18:05 #14| 0
OP
skizomick skrev:

 

 

Tænk er normalt meget pålideligt, men jeg skal gerne indrømme, at jeg ikke ved meget om selve emnet.

 

 Jeg er mange årtier gammel og har adskillige gange optøet kød og fjerkræ i køleskab, vand eller på bordet - og der er aldrig nogen, som er blevet syge pga. af bakterieudvikling uanset optøningsmetode.

 

Optøning af tillavede retter er derimod en ganske anden sag. Her optøer jeg helst i en fart ved direkte opvarmning i ovn eller gryde.

 

Årsagen til denne tråd er, at jeg plejer at købe oksemørbrad frisk, og derfor har jeg ingen optøningserfaring.

02-08-2019 20:33 #15| 2

Køleskab i 12-24 timer er bedst

 

I koldt vand med cirkulation (en pumpe eller under let rindende vand) er næstbedst

 

I en skål med koldtvand er tredjebedst

 

På bordet er dårligt

 

Mikroovnen er dårligere

 

Hvis du kan finde madprogrammet Good Eats - episoden “what’s up, duck?” - bliver det præcist beskrevet hvorfor. 

 

Edit fra 4:20 og frem: 

Redigeret af henrikthing d. 02-08-2019 20:34
03-08-2019 02:03 #16| 0
grovfil skrev:

Der sker et eller andet ved optøning i koldt vand så det går hurtigere end optøning på køkkenbordet eller i køleskabet.

Min erfaring er det virker og går stærkt, dog ligger der mere kødsaft ved siden af, hvilket ikke er rart..

Jeg ville holde mig til bakken på bordet.




This

Jeg ville kun lade kødet tø op i vand, såfremt at jeg havde glemt at tage kødet ud i god nok tid

03-08-2019 02:54 #17| 0
OP

Nå, men de 5 oksemørbrader er så lange, at jeg ikke har noget de kan lægges på. Så nu ryger de i min store vask, hvor de ligger så tæt, at jeg vælger at fylde vasken med vand, og så er de klar til imorgen tidlig, hvor de skal renses før der kommer en masse familie, som bl.a. kan grille noget mørbradbøf.

Hvad der evt. ikke bliver spist bruger jeg til noget sammenkogt, der kan fryses ned i portioner.

 

NAMMENAM!

 

Tak for alle bidrag i tråden.

05-08-2019 04:02 #18| 2

så kan du jo passende komme med et erfaringstal på præcis hvor lang tid det tager? 

05-08-2019 16:03 #19| 4
OP

Erfaringstal for 5 øksemørbrad á omkring 2 kg stykket:

 

6 timer i stor vask fyldt med vand, hvor alle mørbrader var dækket af vand.

 

Mørbrader  lå i den lufttætte indpakning, som de var dybfrosset i hos Bilka, og der var ingen huller i emballagen, så derfor kunne der heldigvis ikke trænge vand ind til kødet.


4 oksemørbrader viste sig at være mere end rigeligt til 50 personer i alle aldre, da der også var pølser og kylling at komme på grillen.

 

- - - - 

 

Resterne blev brugt således:

 

1 kg til traditonelt sammenkogt med løg, gulerødder, knoldselleri og laurbærblade. Rigeligt til et måltid, og rester frosset ned til endnu et måltid. Kød skåret i små stykker, kogetid: lidt under 3 timer.

 

1,2 kg til oksekødstagine sammenkogt med abrikoser, figner, dadler, tomater, kanel og hvad ved jeg, som min datter har lært at lave det hos en familie i Marokko. Kød skåret i lidt større stykker, kogetid: omkring 5 timer.

 

Redigeret af Holstt d. 05-08-2019 18:31
← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar