Hvordan laver man oksespidsbryst?

#1| 0

Halløj gutter

 

Der er en overflod af amatørgastronomer, connoisseurs og uddannede kokke på PN.

 

Mikkmakk har fået fingre i et flot stykke Dyrberg Oksespidsbryst på 1,8kg, som skal spises i weekenden.  

MEN... jeg har aldrig selv prøvet at tilberede det, og har kun fået det som barn "for et par dage siden", hvor det bare var tilberedt som almindelig grydestegt oksesteg. 

 

Jeg ved det skal have lav varme i lang tid, jeg ved der skal tilføjes væske undervejs for at undgå tørt, kedeligt kød ... og jeg ved der er basis for en helt vidunderlig sovs.

 

Men, hvordan ville du tilberede et stort stykke Oksespidsbryst? 

 

Jeg ejer IKKE hverken Sous vide eller stegeso ... en stegeso har dog været på "overvejelseslisten" længe, men jeg har fint undværet den i 46 år indtil videre..

 

TLDR: Oksespidsbryst,  how to?

Redigeret af tuznelda d. 04-01-2022 23:53
05-01-2022 00:05 #2| 0

Jeg ville lave den i en stegeso med kartofler/rødløg gulerødder hvidløg 
vædde ville jeg bruge øl til en NBA vil altid være en sikker vinder 



Prøv at Google de forskellige opskrifter 

05-01-2022 00:51 #3| 0

Har ikke selv prøvet at lave det men ville klart lave det i stil med brisket. Google forskellige opskrifter, men den første interessante jeg fandt som inspiration her:


https://grilltips.dk/oksespidsbryst-og-brisket-i-grill/

05-01-2022 01:03 #4| 0

det her lyder spændende: https://www.seriouseats.com/the-fifth-night-of-hanukkah-brisket-bourguign


Jeg kan i øvrigt varmt anbefale at lave det sous vide, på den måde kan man servere pink oksespidsbryst der er smørmørt og med super intens kødsmag.

05-01-2022 06:10 #5| 0

Kalvespidsbryst 1,8-2,1 kg | Køb kvalitetskød online – Dyrbar


De anbefaler også langtidsstegning. ;)
05-01-2022 06:25 #6| 0
Jensen skrev:

Har ikke selv prøvet at lave det men ville klart lave det i stil med brisket. Google forskellige opskrifter, men den første interessante jeg fandt som inspiration her:


https://grilltips.dk/oksespidsbryst-og-brisket-i-grill/

 

 Det ser godt ud @tuznelda ;)

05-01-2022 06:38 #7| 0
nikzz skrev:

Jeg ville lave den i en stegeso med kartofler/rødløg gulerødder hvidløg 
vædde ville jeg bruge øl til en NBA vil altid være en sikker vinder 



Prøv at Google de forskellige opskrifter 

 Jeg har ikke en stegeso 

 

Jensen skrev:

Har ikke selv prøvet at lave det men ville klart lave det i stil med brisket. Google forskellige opskrifter, men den første interessante jeg fandt som inspiration her:


https://grilltips.dk/oksespidsbryst-og-brisket-i-grill/

 Tak, jeg kigger på det. 

 

Claus skrev:

det her lyder spændende: https://www.seriouseats.com/the-fifth-night-of-hanukkah-brisket-bourguign

 

Jeg kan i øvrigt varmt anbefale at lave det sous vide, på den måde kan man servere pink oksespidsbryst der er smørmørt og med super intens kødsmag.

 Tak, jeg kigger på det. 

Men jeg har ikke mulighed for Sous vide.

 

05-01-2022 07:06 #8| 3

Det skal ikke være så avanceret.

 

https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/33464/kogt-oksespidsbryst-med-peberrodsauce


Sous vide er ikke nødvendigt. Det bliver latterligt mørt.


Og oksebryst med peberrodssovs er noget af det bedste jeg ved. 😎

05-01-2022 07:43 #9| 0
NanoQ skrev:

Det skal ikke være så avanceret.

 

https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/33464/kogt-oksespidsbryst-med-peberrodsauce

 

Sous vide er ikke nødvendigt. Det bliver latterligt mørt.

 

Og oksebryst med peberrodssovs er noget af det bedste jeg ved.

 Jeg er vild med peberrodssovs .. jeg er bare den eneste herhjemme,  der kan lide det. 

Men nu har Mikkmakk bestilt en stegeso, så det bliver nok en Nikzz-model 🙂

 

05-01-2022 10:43 #10| 5

Jeg har tidligere haft en stegeso, men solgte den. Jeg lavede dog spidsbryst som supplement til rødt oksekød ril nytår. Gæsterne var vilde med det - mere vild med det end den meget fine højrebssteg.

Jeg satte ovnen på 120 grader. Spidsbryst fik seks timer. Den stod en halv time og trak inden servering. Det passer til at lave sovsen.

Jeg lagde selleri, gulerod og løg i et stort fad med en halv liter øl, salt, peber, Timian og Rosmarin. Tilsidst viklede jeg hele fadet ind i sølvpapir så det var helt tæt.

Kødet blev fantastisk og må indrømme, at det er noget af det bedste jeg har lavet i mange år og jeg savnede ikke min gamle stegeso, som fylder som er ondt år og kun sjældent bliver brugt. Husk at brune kødet godt af på en pande inden det kommer i ovnen.

Redigeret af ninjabauer d. 05-01-2022 13:16
05-01-2022 12:52 #11| 0

Lidt nysgerrig - er der nogen stor forskel på hvad man tilberede i en stegeso og en støbejernsgryde med låg, som kan komme i ovnen?

 

Jeg tænker at en god støbejernsgryde måske er mere versatil end en stegeso, hvis man ikke bruger den så ofte.

Det skal naturligvis være en ret stor gryde til en steg på 2,8 kg.

05-01-2022 13:03 #12| 0
drhoho skrev:

Lidt nysgerrig - er der nogen stor forskel på hvad man tilberede i en stegeso og en støbejernsgryde med låg, som kan komme i ovnen?

 

Jeg tænker at en god støbejernsgryde måske er mere versatil end en stegeso, hvis man ikke bruger den så ofte.

Det skal naturligvis være en ret stor gryde til en steg på 2,8 kg.

 

 1,8 kg.


Men de fylder en del da de er forholdsvis flade i forhold til andre udskæringer. ;)

05-01-2022 13:03 #13| 0
drhoho skrev:

Lidt nysgerrig - er der nogen stor forskel på hvad man tilberede i en stegeso og en støbejernsgryde med låg, som kan komme i ovnen?

 

Jeg tænker at en god støbejernsgryde måske er mere versatil end en stegeso, hvis man ikke bruger den så ofte.

Det skal naturligvis være en ret stor gryde til en steg på 2,8 kg.

 Nej det er der ikke - det handler om at holde på varmen og holde saft og kraft inde.


iøvrigt kan jeg kraftigt anbefale en trykkoger hvis man vil lave mørt kød på under den halve tid.


 

05-01-2022 13:19 #14| 0
Micebulldogs skrev:

 Nej det er der ikke - det handler om at holde på varmen og holde saft og kraft inde.

 

iøvrigt kan jeg kraftigt anbefale en trykkoger hvis man vil lave mørt kød på under den halve tid.

 

 

 Har kigget på en trykkoger et stykke tid. Mærke/model du kan anbefale, og ellers noget man skal være opmærksom på?

 

05-01-2022 13:44 #15| 0
Jensen skrev:

 Har kigget på en trykkoger et stykke tid. Mærke/model du kan anbefale, og ellers noget man skal være opmærksom på?

 

 

 Jeg har haft Tefals i nogle år nu - spiller max! Min bedste råd vil være at lade være med at købe for småt - der er et max niveau de må fyldes til, og det er ikke til kanten. 
køber du større, kan du også nemmere bruge den til større mængde fond! :) Jeg bruger den også som beholder til stav-sous viden til kortere tilberedninger (tænker varmetabet er ret stort over tid, så bruger en plasticbeholdere til længere tilberedninger). 

Edit: den hedder Tefal Secure Neo

Redigeret af Don_T d. 05-01-2022 13:46
05-01-2022 13:49 #16| 0
Jensen skrev:

 Har kigget på en trykkoger et stykke tid. Mærke/model du kan anbefale, og ellers noget man skal være opmærksom på?

 

 

 Ja, det Don-T siger er vidst meget godt :) 
Min er en større "no name" - Der er forskellige fordele ved de forskellige typer - hvordan du får damp osv ud. 

Det er et sted man virkelig skal være opmærksom - det kan være ret farligt.

05-01-2022 14:08 #17| 0
Micebulldogs skrev:

 

 Ja, det Don-T siger er vidst meget godt :) 
Min er en større "no name" - Der er forskellige fordele ved de forskellige typer - hvordan du får damp osv ud. 

Det er et sted man virkelig skal være opmærksom - det kan være ret farligt.

 

 Jeg åbner altid min med enden af en grydeske, for det kan være en rimelig heftig dampsky, der skyder op ved trykudligning. Og under en tændt emhætte :)

05-01-2022 16:48 #18| 0
NanoQ skrev:

Det skal ikke være så avanceret.

 

https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/33464/kogt-oksespidsbryst-med-peberrodsauce

 

Sous vide er ikke nødvendigt. Det bliver latterligt mørt.

 

Og oksebryst med peberrodssovs er noget af det bedste jeg ved.


Jeg tilslutter mig. Det er en gude spise!  

05-01-2022 16:58 #19| 0
tuznelda skrev:


Tak, jeg kigger på det. 

Men jeg har ikke mulighed for Sous vide.

 

 Opskriften jeg linkede er ikke sous vide, det er "bare" boeuf bourgoignon med spidsbryst.

 

Min sous vide bemærkning var bare til generel info, jeg er i øvrigt enig i at klassikeren med peberrod er genial, men det er vigtigt at man ikke dækker i mere vand end højst nødvendigt ellers bliver det en kedelig sovs.

 

05-01-2022 17:16 #20| 1

Hvis I køber en stegeso så tag da en sous vide med i købet :) Det er gudespise der kommer ud af den. Jeg har bare købt den billigste model hvor der er vakuumpakker med:

 

https://www.bilka.dk/produkter/koekkenchef-sous-vide-og-vakuumpakker/200054887/

 

Der er sikkert mange gode grunde til at købe de dyre, men ovenstående har fungeret fint for mig og mine behov.

05-01-2022 18:47 #21| 0

Jeg har tidligere langtidsstegt spidsbryst/brisket på grillen. Den fik omkring 16 timer ved 120 grader og var forinden blev rubbet med salt, peber og sukker


05-01-2022 19:02 #22| 0
JesperLC skrev:

Jeg har tidligere langtidsstegt spidsbryst/brisket på grillen. Den fik omkring 16 timer ved 120 grader og var forinden blev rubbet med salt, peber og sukker




Så mangler du bare lige at fortælle om det blev godt og anbefales 😜
05-01-2022 19:02 #23| 0

Må lige tilslutte mig anbefalingen om en trykkogger. Jeg købe lidt tilfældigt en trykkogger (Tefal 6 liter) for snart 10 år siden og det er fanme et mirakelværktøj i køkkenet. For mig særligt til at lave store portioner af diverse gryderetter og også til at lave osso buco på den halve tid. F.eks. laver jeg 3-4 kg. bolognese på omkring halvanden time inkl. forberedelse (kogetid ca. 40-50 min) - det er godt nok rart, når man ikke rigtigt brænder for daglig madlavning

 Jeg har også en stegeso, men efterhånden bruger jeg kun trykkogeren. Skulle jeg købe i dag ville jeg klart købe en større model.

Redigeret af ALL IN INC d. 05-01-2022 19:37
05-01-2022 19:12 #24| 1
grovfil skrev:
Så mangler du bare lige at fortælle om det blev godt og anbefales

 

 Ja det kan bestemt anbefales. Utroligt mørt, første gang blev det faktisk for mørt. Sørg for den rammer en kernetemperatur på 90 grader. Jeg pakker kødet ind når det er ved omkring 75 grader. 

Der findes masser af opskrift online 👍

05-01-2022 19:39 #25| 0

Hvis nogen mangler en stegeso så står der en næsten ny stor Rømertobf (noget i den stil) i Nivå Nordsjælland til afhentning. Jeg får ikke brugt den i forhold til hvor tit det irriterer mig den tager plads.

05-01-2022 19:39 #26| 0
prangstar skrev:

Hvis I køber en stegeso så tag da en sous vide med i købet :) Det er gudespise der kommer ud af den. Jeg har bare købt den billigste model hvor der er vakuumpakker med:

 

https://www.bilka.dk/produkter/koekkenchef-sous-vide-og-vakuumpakker/200054887/

 

Der er sikkert mange gode grunde til at købe de dyre, men ovenstående har fungeret fint for mig og mine behov.

 Jeg har bare rigtigt svært ved at se hvad jeg skulle bruge sous vide til.

De få gange jeg har fået kød, der var tilberedt i sous vide,  har jeg ikke brudt mig om konsistensen på kødet. 

 

Jeg aner ikke, hvad den skal gøre godt for... Lidt ligesom automatgearet i vores nye bil. Hvis man godt kan gå uden, hvorfor så bruge krykker?  😆

 

Stegeso har jeg med jævne mellemrum tænkt, at jeg gerne ville bruge. Men sous vide og trykkoger er jeg absolut ikke nået til endnu ..

08-01-2022 11:46 #27| 2
08-01-2022 12:13 #28| 3

Jeg smed også 4 store champignoner i efter foto var taget. 

Løg, hvidløg,  gulerødder,  knoldselleri,  timian,  laurbær og hele peberkorn.

 

Øl og bouillon nok til lige at dække urterne og kysse bunden af kødet.

Før kødet blev brunet godt af i rigeligt smør.

 

Der kom en Affligem Double Dark i cocotten samt lidt god oksebouillon og nu hygger det sig i ovnen i 6 timer. 

 

Jeg laver kartoffelmos m. Hvidløg og persille i som tilbehør.

 

Det skal nok blive lækkert!!

08-01-2022 12:31 #29| 0
Mikkmakk skrev:

Det var smart med en gennemsigtig stegeso, vores røde lerstegeso bliver skiftet asap!😃

Har også glaslåg til alle vores gryder...

Redigeret af relojoto d. 08-01-2022 12:31
08-01-2022 13:52 #30| 2
relojoto skrev:

Det var smart med en gennemsigtig stegeso, vores røde lerstegeso bliver skiftet asap!

Vi har købt den - Rosendahl Cocotte - i Imerco .. De er udsolgt alle andre steder, også online.

 

Imerco har prisgaranti mod grydeguru.dk, der sælger den for 249,-.

Så selvom Imercos står til 599, kan du få den for 249,-

Redigeret af tuznelda d. 08-01-2022 14:07
08-01-2022 14:17 #31| 1

Ligner et godt køb, tak

 

PS . din anretning ser god ud🤩

Redigeret af relojoto d. 08-01-2022 14:19
08-01-2022 14:40 #32| 0

Efter 3 timer :)



08-01-2022 14:49 #33| 0
Mikkmakk skrev:

Efter 3 timer :)



Rolig nu, PN ved vi skal komme kl. 18.00  glæder os😅

08-01-2022 18:51 #34| 6

 

Med Kartoffelmos,  bagt broccoli,  glaserede gulerødder og sovs. 

Jeg tog kun et lille stykke smør-mørt kød så der var rigeligt til Mikkmakk og sønnerne.

08-01-2022 20:04 #35| 0

Det var perfekt.

13-01-2022 18:47 #36| 0
nikzz skrev:

Jeg ville lave den i en stegeso med kartofler/rødløg gulerødder hvidløg 
vædde ville jeg bruge øl til en NBA vil altid være en sikker vinder 



Prøv at Google de forskellige opskrifter 

 Nu har jeg prøvet , kan kun anbefales :-)

Som vædde brugte jeg en Hancock Saaz Brew 70cl ,gav den det hele , har det med at overdrive men det blev helt vildt godt. 
laver peberrodsovs til resten i morgen. 
Er der nogle der har foreslag til andet man kan bruge stegeso til ?

Skal lave mad en gang i ugen , så kunne være godt med input ,gerne til stegeso, og gerne lidt specielt :-) 

 

13-01-2022 19:34 #37| 0
lukyluke skrev:

 Nu har jeg prøvet , kan kun anbefales :-)

Som vædde brugte jeg en Hancock Saaz Brew 70cl ,gav den det hele , har det med at overdrive men det blev helt vildt godt. 
laver peberrodsovs til resten i morgen. 
Er der nogle der har foreslag til andet man kan bruge stegeso til ?

Skal lave mad en gang i ugen , så kunne være godt med input ,gerne til stegeso, og gerne lidt specielt :-) 

 

Lam 

Kylling 

Kalv 

Svinekæber 
Gullasch
det er bare at Google dem


lækkert øl valg du valgte før 

 du kan også prøve at bruge Hancock Black (tæt på at være den bedste øl) 

13-01-2022 19:43 #38| 0
nikzz skrev:

Lam 

Kylling 

Kalv 

Svinekæber 
Gullasch
det er bare at Google dem


lækkert øl valg du valgte før 

 du kan også prøve at bruge Hancock Black (tæt på at være den bedste øl) 

 

 Hancock beer... Altid beer. 

13-01-2022 19:56 #39| 0
lukyluke skrev:

 Nu har jeg prøvet , kan kun anbefales :-)

Som vædde brugte jeg en Hancock Saaz Brew 70cl ,gav den det hele , har det med at overdrive men det blev helt vildt godt. 
laver peberrodsovs til resten i morgen. 
Er der nogle der har foreslag til andet man kan bruge stegeso til ?

Skal lave mad en gang i ugen , så kunne være godt med input ,gerne til stegeso, og gerne lidt specielt :-) 

 

 Jeg skal bage brød i den i morgen, (Grydebrød fra Bagvrk.dk) og stege en hel kylling med enten hvidløg eller citroner på lørdag.  

13-01-2022 21:17 #40| 0
kris_rem skrev:

 

 Hancock beer... Altid beer. 

 

 Hancock Black beer 😉


sender du et par kasser til Amager 😀

04-02-2022 20:35 #41| 0

Nu har jeg fået et stykke kød der 
hedder angus oksestriploin. 
Er vel noget oksefilet agtigt. 
vil jo gerne lave det i stegesoen , men der kommer ikke rigtigt noget frem når jeg googler. 
Har pn nogen forslag ?

Måske bare i soen med rodfrugter og måske rødvin denne gang , og så bare holde øje med kerne temp. ?

05-02-2022 09:16 #42| 0
lukyluke skrev:

Nu har jeg fået et stykke kød der 
hedder angus oksestriploin. 
Er vel noget oksefilet agtigt. 
vil jo gerne lave det i stegesoen , men der kommer ikke rigtigt noget frem når jeg googler. 
Har pn nogen forslag ?

Måske bare i soen med rodfrugter og måske rødvin denne gang , og så bare holde øje med kerne temp. ?

 

 Vil umiddelbart sige at oksefilet ikke egner sig, til at tilberede i stegeso. Den bruges mere til stykker der kræver længere tilberedningstid. Altså kødstykker der ikke er så møre. 

05-02-2022 13:32 #43| 0

Jeg er kæmpe fan af gear i køkkenet, men jeg har ikke haft min stegeso fremme, siden jeg købte min trykkoger for 10 år siden. Noget du,Tuz, skulle tænke på, er vacuumpakning - vi bruger det ugentligt til at fryse rester, og

specielt hvis jeg har købt et stort stykke kød - der er ingen frostbites og det er nemmere at pakke.

Mht. suis vide - fisk og grøntsager smager bare bedre efter er tur i gryden i posen.

Det sagt, nøj dit spidsbryst ser godt ud.

Kh

05-02-2022 13:56 #44| 0
Mads skrev:

Jeg er kæmpe fan af gear i køkkenet, men jeg har ikke haft min stegeso fremme, siden jeg købte min trykkoger for 10 år siden. Noget du,Tuz, skulle tænke på, er vacuumpakning - vi bruger det ugentligt til at fryse rester, og

specielt hvis jeg har købt et stort stykke kød - der er ingen frostbites og det er nemmere at pakke.

Mht. suis vide - fisk og grøntsager smager bare bedre efter er tur i gryden i posen.

Det sagt, nøj dit spidsbryst ser godt ud.

Kh

 En vaccumpakker er klart på ønskelisten ... eneste grund til, at jeg ikke har en allerede er, at jeg synes de der poser til maskinerne er sindsygt dyre. 

05-02-2022 15:17 #45| 0

Poserne kan købes til en fin pris hos Harald Nyborg.

Redigeret af Rottegift2 d. 05-02-2022 15:17
05-02-2022 22:48 #46| 0

Hmmm et dyrt stykke kød , lavede det som man kan google sig frem til,istedet for stegeso 

Passede meget på temp. Og alt var perfekt undtaget kødet , men fik en god sovs :-)

Er sku lidt skuffet , men får nok verdens dyreste biksemad i morgen med resterne 

Næste mål er kobekød , eller lammekølle 


05-02-2022 23:13 #47| 0
lukyluke skrev:

Hmmm et dyrt stykke kød , lavede det som man kan google sig frem til,istedet for stegeso 

Passede meget på temp. Og alt var perfekt undtaget kødet , men fik en god sovs :-)

Er sku lidt skuffet , men får nok verdens dyreste biksemad i morgen med resterne 

Næste mål er kobekød , eller lammekølle 

 

 Har du fået en blandet kasse? Kunne den ikke være skåret til bøffer? 

 

06-02-2022 04:47 #48| 0

Var bare er enkelt stykke kød , og ja havde nok været bedre at skære det i bøffer

Man lære hele tiden :-)


06-02-2022 06:31 #49| 0
lukyluke skrev:

Var bare er enkelt stykke kød , og ja havde nok været bedre at skære det i bøffer

Man lære hele tiden :-)

 

 

 Snakker i om spidsbryst nu eller? :) 

06-02-2022 09:57 #50| 0
mortenkk skrev:

 

 Snakker i om spidsbryst nu eller? :) 

 

 Oksefilet :-)

06-02-2022 19:23 #51| 1

I dag fik vi kalveculotte som langtidsstegt i stegesoen, på en urteblanding af løg, gulerødder,  persillerod, hvidløg og masser af timian. 

 

Dertil kartoffelmos, glaserede gulerødder og den skønneste SOVS. 

 

Jeg fatter ikke jeg har kunnet leve i 46 år uden at eje en stegeso/ kokotte.

 

Fun Fact ... kalveculotten var kun tøet "I overfladen" så jeg kunne fjerne sener og hinder, samt brune den godt af på en stegepande før hele herligheden røg i ovnen 3 timer v. 150 grader varmluft. 


Det var super lækkert.

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar