NOMA - nu verdens bedste restaurant!!

#1| 0

Er der nogen, som inviterer på en bid mad??

nyhederne.tv2.dk/article/30165407/?forside

26-04-2010 23:42 #3| 0

JA du gør :). Jeg skal have den der 8 retters menu, og en flaske pagne.
Men er det ikke noget opreklameret fis? Det er vel ikke fordi det danske køkken kan måle sig med det engelske/franske/spanske?
Gad vide om det er fortjent. Der er vel altid noget jantelov i DK. De skal sables ned :).

26-04-2010 23:42 #2| 0

1. Noma, Danmark
2. El Bulli, Spanien
3. The Fat Duck, England

26-04-2010 23:54 #4| 0

@isaac
Vi har vel lige så mange specielle retter at byde på.. Jeg nægter at tro på, at det er noget fis, men at en menu kogt på byg, birk og bogskaller skal koste 1k kan godt diskuteres som opreklameret :P

26-04-2010 23:55 #5| 0

wow verdens bedste restaurant, det er sgu flot.

27-04-2010 00:10 #6| 0

Hvordan er det blevet afgjort? Har ikke lige kunne læse detaljerne, hvordan de finder frem til listen.

27-04-2010 00:11 #7| 0

Et spændende indslag om kåringen på TV2 NEWS lige p.t med Bo Bech og Claus Mayer.

27-04-2010 00:14 #8| 0

@isaac

Konkurrencen inddeler verden i 26 regioner, som hver har en juryformand. Vedkommende udpeger desuden 30 jurymedlemmer fra hver region. Medlemmer er blandt andre kokke, madanmeldere og andre som beskæftiger sig professionelt med finere madlavning.

Hvert jurymedlem må stemme på fem restauranter. Dog maksimum tre fra egen region.

27-04-2010 00:19 #9| 0

Stort tillykke!

Jeg har sku aldrig prøvet at spise derinde. Det er sikkert også skide dyrt, men det skal da prøves en dag, når jeg har pengene til det ;)

27-04-2010 00:20 #10| 0

Det er sku flot... :D

27-04-2010 00:26 #11| 0

@Bad3xo

"men at en menu kogt på byg, birk og bogskaller skal koste 1k kan godt diskuteres som opreklameret :P"

Hvorfor om man må spørge?

27-04-2010 00:32 #12| 0

3 måneders ventetid. (Y)

27-04-2010 00:36 #13| 0

Synes det er fantastisk flot gået. Specielt af en dansk Restaurant. Imponerende.

Jeg tror der hvor Noma tager kegler i forhold til mange andre restauranter, er deres evne til nyskabelse, de bedste råvarer og deres evne til at lave enkel og fantastisk mad, uden det bliver for "moderne" og er blandet med 1000 forskellige salat-typer og dråber af olie fra 14 italienske olivengårde.

27-04-2010 00:38 #14| 0

Så lige lidt af interviewet med Bo Bech. Han støtter ihvertfald op om Noma. Nå men tillykke til Noma for hæderen. Kunne være fedt at cashe i Monthly Million på Party, så er der råd til en middag derinde :).

27-04-2010 00:39 #15| 0

Det er sgu et smukt syn - efter 4 års dominans er det en dansk restaurant, der vælter elBulli af tronen - som en lille flue i det danske gastronomiglas er det sgu næsten ikke til at fatte:

gastromand.dk/pellegrino-worlds-best-noma-verdens-bedste-restaurant/

27-04-2010 00:46 #16| 0

Hvordan kan Noma lige pludselig overhale El Bulli.. At El Bulli lukker ned på et tidspunkt, kan da umuligt sige noget om niveauet nu?..
Samtidig er det vel at negligere Michelin listen, eller hvordan?..

Mad er naturligvis smag og behag, men tankerne bag er jeg ikke helt med på ?

27-04-2010 01:26 #17| 0

Du kan ikke lige finde et forum mere at poste spørgsmålet i, Thomas?

Grunden til El Bulli lukker er, at de gerne vil genopfinde sig selv, hvilket vel er tegn på, at Adriá mener, man har kørt i den samme rille for længe. Det er der naturligvis ikke plads til, hvis man vil være med helt fremme, og hvis Adriá selv mener det, monstro så ikke også andre dele af branchen, har samme opfattelse.

Michelin har jo en chekliste, der indeholder 10 ingredienser fra det klassiske franske køkken, og er de ikke med, bliver det meget svært at få den sidste stjerne. Kunne man i hvert fald forestille sig.

Jeg havde fornøjelsen af at spise på Noma i efteråret, og uden at kunne sammenligne med resten af top-3, var det med afstand den største gastronomiske oplevelse, jeg nogensinde har haft. Det kan sagtens anbefales, og skal man brænde et par tusinde af, så findes der næppe bedre måder at gøre det på.

27-04-2010 01:41 #18| 0

Undrer mig mere over at The Fat Duck er i top-3, er det ikke noget med at de har forgiftet deres gæster ved flere lejligheder?

27-04-2010 01:43 #19| 0

Er vel ikke forkert at poste to steder, hvis man mener der er folk begge steder der har noget at byde ind med?.. Er jo bare en overvejelse og tanke, som det vel ikke skader at få flere inputs om?.. Eller var det bare en mavesur kommentar fra dig??..

Jeg er helt med på, at El Bulli lukker, og at det kan have noget at gøre med faldende niveau, men så er Michelin guiden da direkte misvisende (Trods ingredienslisten) ??..

Har spist på The Fat Duck, hvilket helt sikkert også var en oplevelse, så vil man brænde et par tusinde af, så der næppe bedre måder at gøre det på...

27-04-2010 01:46 #20| 0

WD!

Top 10

1. Noma (Danmark)
2. El Bulli (Spanien)
3. The Fat Duck (England)
4. El Celler de Can Roca (Spanien)
5. Mugaritz (Spanien)
6. La francescana (Italien)
7. Alinea (USA)
8. Daniel (USA)
9. Arzak (Spanien)
10. Per Se (USA)

Egentlig meget tankvækkende at der ikke er en eneste restaurant fra Frankrig?

27-04-2010 01:49 #21| 0

Det er også pudsigt at der udover at være 3 spanske restauranter på listen er 2 fra området omkring den lille by Girona.

27-04-2010 01:50 #22| 0

@Thomasp

akademiet bag kåringen består af mere end 800 såkaldte eksperter bestående af cremen inden for kokke, madskribenter m.fl. Kåringen er uafhængig af Michelinguiden - at den ene nødvendigvis negligerer den anden kan man vel ikke sige...

Når man bliver kåret til verdens 3. bedste restaurant, er der vel heller ikke tale om en pludselig overhaling og som mambo nævner havde Ferran nok set skriften på væggen og man kan vel tale om en ny trend (eller mode om man vil) inden for den gastronomiske verden. Når det så er sagt, er det stadig vanvittigt at elBulli kunne sidde på tronen så længe og vi kan kun håbe, at det NOMA kan præstere noget i nærheden af:)

Danmark har fået en ny verdensstjerne - navnet er Rene!

/diedamm

27-04-2010 01:55 #23| 0

Meget mavesur kommentar, det der med at kopiere indlæg, er ikke lige mig, men fred være med det.

Michelin er ikke misvisende, men stiller bare nogle andre kriterier op. Som Bech eller Meyer sagde, så er de lidt stive i betrækket hos Michelin, og deres signatur er måske ikke så meget eksperimentel og ny mad, men lægger sig i stedet mere op ad det klassiske franske køkken.

El Bulli har helt sikkert ikke haft faldende niveau, de er trods alt stadig i top-3, men da listen er kreeret af en innovativ skare af fagfolk, vil "det samme som sidste år" ikke altid være godt nok, i modsætning til eksempelvis Michelin.


27-04-2010 01:59 #24| 0

Jeg kan sagtens følge dig DieDamm, helt sikkert..
Synes bare sammetræffet med lukning af El Bulli og madforgiftning på The Fat Duck kom skræmmende tæt på kåringen, men behøver absolut ikke have noget med det at gøre, bare en tanke..

Alt respekt til Rene og teamet bag NOMA, uden tvivl..

27-04-2010 02:01 #25| 0

Hvor er McDonalds eller Burger King?? LoooL

27-04-2010 03:22 #26| 0

Hvordan får man nemmest bord derinde?

Mvh.
Eksplicit

27-04-2010 09:23 #27| 0

Håbe på en ny askesky. :o

De havde vist nok ledige borde under lukningen af lufthavnen.

27-04-2010 10:13 #28| 0

Deres online booking, mener jeg fandt et par pladser til frokost om en måned på en hverdag.

Kan se de har sat priserne lidt op det seneste år, samt ikke laver frokost billigere som andre steder.
Og med den her kåring ryger vi nok op i 1500 kr. for deres menu.

27-04-2010 10:14 #29| 0

@Eksplicit
Man kan vist kun reservere 90 dage frem i tiden. De åbner op for den næste ledige dag, hver dag ved midnat.

Så det gælder vel bare om at sidde klar ved deres onlinebestillingsside omkring midnat og trykke F5 indtil man kan reservere.

Ikke at jeg har prøvet, men jeg går ud fra at det er den eneste måde, hvis ikke man har nogle virkeligt gode connections...

www.noma.dk/main.php?lang=dk&id=5

27-04-2010 10:31 #30| 0

Det er helt sindsygt flot og velfortjent!
Super godt for DK

27-04-2010 10:42 #31| 0

Superflot gået af Noma, men var nu ikke selv overdrevet imponeret, da jeg spiste derinde. Jeg tror mere placeringen er udtryk for Nomas kompromisløse tilgang - at benytte rene nordiske råvarer og lade disse smage stå alene uden den store bearbejdning.

Dette giver et råt og enkelt køkken, som kan være svært at holde af, det er i hvert fald ikke velsmagen, der er i højsædet. Tror vi fik 6 rå retter ud af de i alt 11, og det kan diskuteres, hvor imponerende det er at servere rå seafood som blæksprutter, knivmuslinger, kammuslinger, og jomfruhummer. Personligt foretrækker jeg en vis bearbejdning fra køkkenets side - at få noget, som man ikke kan lave selv, så man kan tænke 'hvordan gjorde de det'? frem for minimalistiske rå retter med olier af skovsyre og persille, serveret på sten.

Derudover var der et par fodfejl, som IKKE må ske på verdens bedste restaurant. Bl.a. sad der rester af tarmstreng i den ene af vores (rå) jomfruhummere, og da vi pointerede det for tjeneren, fik vi indtryk, af, at det var helt normalt, og at han synes vi var lidt snerpede at påpege det. Har spist på en del michelinrestauranter efterhånden, og sådan noget har jeg aldrig oplevet før.

Når det er sagt, vil jeg da stadig opfordre folk til at prøve Noma, for det er uden tvivl en spændende og anderledes restaurantoplevelse, men det er ikke et sted, man går fra med en varm fornemmelse i maven - det er råt, minimalistisk og avantgarde, og jeg tror som sagt, at det er renheden i dette koncept, der får Noma til at skille sig ud fra andre restauranter.

Kasper

27-04-2010 17:59 #32| 0

@Kasperis så du ikke menuen før du bestillede? Ikke fordi det lyder specielt appetitligt det du har fået serveret, men der har vel stået en del om at mange af fiskeretterne var rå?

Men jeg har også læst at tjenerne er måske lige lovligt selvhøjtidelige og direkte usympatiske.

27-04-2010 18:20 #34| 0

@Kasparis + isaac

Jeg er lodret uenig. Jeg blev i mine unge dage inviteret på noma af Sir_Chris, til en middag hvor også TopperH deltog. Oplevelsen står for mig som den bedste jeg har haft på et spisested til dato.

Vi kom 4 gutter ind i jeans og helt afslappet tøj. Hver tjener tog en jakke, og 4,5 timer senere kom hver en tjener igen og gav os hver især de rigtige på uden at spørge. De var meget venlige og hyggelige, og slet ikke hvad jeg vil kalde selvhøjtidelige.

Samtidig vidste de faktisk en del om hvad de lavede. Jeg ved ikke ret meget om gastronomi, men hver af de 7 retter + tilhørende vine kom med en kort, interessant beskrivelse. Jeg spurgte ind til enkelte ting, hvis det var interessant, og dertil kom der intelligente og præcise svar, modsat andre steder hvor de lærer en smøre, og så "lige skal spørge kokken" hvis man spørger om andet.

Desuden var maden fantastisk. En blanding af mange ting, serveret på (for mig) nye måder. Alt i alt en oplevelse på 4,5 time, hvor deres avg. hourly rate på mig ikke var højere end andre mellemgode restauranter.

Tak for mad Sir_Chris!

27-04-2010 18:20 #33| 0

@ThomasP

At spørge om det ikke er at negligere Michellin at vælge Noma som nr. 1, er det samme som at spørge om det ikke er at negligere Cannes-filmfestivalen, hvis og når Oscar uddelingen ikke vælger samme film som den bedste. Det er to forskellige vurderinger foretaget af forskellige mennesker. Ligesom at alle anmeldere heller ikke er enige om hvad der er årets bedste film. Hvis top 50-listen skulle følge Michellin var der slet ikke grund til at lave en liste.

Derudover er jeg med Kasperis. Bevares: det er spændende mad de laver på Noma, men det er ikke det køkken der har imponeret mig mest.

27-04-2010 21:45 #35| 0

Sagde ikke betjeningen var arrogant, kaldte det en fodfejl, men fodfejl må ikke ske på verdens bedste restaurant.

Måske er det udelukkende et spørgsmål om smag og behag, men jeg ville til hver en tid hellere bruge 5 K på Kong Hans end på Noma. Men jeg er da glad for, at jeg har prøvet det en gang, for en sanseoplevelse, det er det da. Min pointe var bare, at det edgy og rå ikke nødvendigvis er velsmagende og lækkert. Det er en speciel oplevelse, og det tekniske niveau er højt, men smagsspekret er metallisk med alle de rå fiskeserveringer, og det bliver en anelse 'hårdt i længden imo. Til sammenligning har Kong Hans alle de gange, jeg har været der, været nyskabende, men altid supervelsmagende, og det giver altså flere points i min bog, men som sagt - smag og behag er forskelligt...

27-04-2010 22:33 #36| 0

Noma er uden sammenligning den bedste restaurant oplevelse jeg har haft (Kong Hans er ikke i nærheden IMO, men den slags er jo smag og behag). Mad og drikke var i en klasse for sig (hvis man ikke er nervøs for at udfordre sanserne) og servering/logistikken var helt i top og bestemt ikke hverken selvhøjtidelig eller arrogant den aften jeg var derinde...

27-04-2010 22:39 #37| 0

Angående den manglende michelinstjerne så er det - i følge mine oplysninger - fordi der er for få tjenere til at nå helt derop.

Har spist på en trestjernet en enkelt gang og der var der 1 tjener pr. bord.

Så maden er garanteret til tre-stjerner men grundet de høje lønomkostninger i DK kan de nok aldrig nå helt derop.

27-04-2010 23:18 #38| 0

Om jeg fatter det....

27-04-2010 23:56 #39| 0

@ Isaac

Nej, man ser ikke menuen, når man vælger den store menu, den, de kalder Noma Nassaaq.

De skriver, "Nomas klassikere og nye tiltag med de bedste nordiske ingredienser, vi får tilført fra de rene og kølige egne, vi har omkring os", og man ved, at det er 12 serveringer, men intet andet. Synes nu ikke jeg manglede en indholdsfortegnelse, jeg kan godt lide overraskelser, synes bare, at velsmag er en vigtig faktor på en toprestaurant, og Nomas kompromisløse studie i rå Umami-nuancer endte lidt for meget med at overtage det samlede smagsbillede efter min mening.

27-04-2010 23:57 #40| 0

Min søster holdt bryllup på NOMA, og jeg må sige at maden var det bedste mad jeg nogen sinde har fået - (og stadig er på jagt efter opskriften på deres små brød).

Maden, kombineret med konceptet er uovertruffen.

Som note kan jeg sige at en fest for 80 mennesker måske ikke burde være NOMAs styrke, men der var lange forklaringer om maden ved hvert bord (vi sad ved 8 ti mands borde), der var plads til taler mm.

eneste problematik, var at bordene reelt set ikke spiste samtidig, og jeg oplevede eksempelvis at være færdig med min 2. hovedret og holde min tale, lige efter bord 8 havde fået serveret denne.
Det var dog ikke noget man bemærkede, andet end man røg alene.

Iøvrigt var lokalet super velegnet, lækker bartender til den frie bar efter maden, og god plads til band, dans og snak helt frem til klokken 05.00.

DaBLAM

28-04-2010 22:47 #41| 0

Jeg er lidt med dig her Kasperis.

Jeg har ikke selv spist på NOMA, men til gengæld på Hestons Fat Duck (dette års nr. 3) og oplevelsen var lidt i samme boldgade som din beskrivelse af NOMA - meget innovativt med de aller aller bedste råvarer, men ikke altid lige velsmagende (her var det østers, snegle, vagtelæg, trøffel osv.).

Når det er sagt, er det den største gastronomiske oplevelse jeg nogensinde har haft og som der er blevet snakket om et utal af gange siden!

28-04-2010 23:46 #42| 0

Af danske top restauranter, har jeg prøvet Noma og Formel B...Af de to, var Noma klart, klart bedst.

28-04-2010 23:55 #43| 0

Prøv at skrive NOMA på google, og søg på billeder! Nice one!

29-04-2010 00:37 #44| 0

OMG pokermiu. Dagens morbide griner. Jeg tror næppe det er det folk forbinder med Noma når de googler Noma :).

29-04-2010 00:56 #45| 0

lol wtf @pokermiu

29-04-2010 04:16 #46| 0
www.bt.dk/nyheder/saadan-ser-verdens-bedste-mad-ud
29-04-2010 04:23 #47| 0

Lol så ruller man igennem billederne fra butch' link og pludselig er der bare nogle æbleskiver :D

Sgu da klart de bliver kåret som verdens bedste når de serverer en delikatesse som ingen i verden kender. Ligesom at Faxe Kondi meget hurtigt ville blive den bedst sælgende sodavand hvis de begyndte at eksportere :)

Btw. ved NOMA godt at der har sneget sig blomster og andre blade ind på 90% af deres retter?

07-07-2010 16:18 #48| 0
www.nytimes.com/2010/07/07/dining/07chef.html?pagewanted=1&_r=2&sq=Noma&st=cse&scp=1

Ny times skræp
← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar