Drikkepenge restaurant beøsg

#1| 0

Efter at have været ude at spise med min bror på en ny restaurant i Århus

ved navn "sans" diskuterede vi om man bør give drikke penge i DK

Jeg har boet i USA og der lever mange af deres drikkepenge, hvor der på en regning står et beløb man kan give, fx hvad 10% er 15% og 20% af regningen.

Min holdning til drikkepenge i Danmark er bare anderledes da de ansatte får en fast løn, men derfor forbydes det ikke at give lidt drikkepenge.

Hvad er PNs holdning til drikkepenge vedrørende restaurant besøg ?

27-01-2014 12:41 #2| 4

Har aldrig givet i DK. Har altid givet i udlandet, uanset land.

27-01-2014 12:41 #3| 0

Som udgangspunkt giver jeg ikke drikkepenge i DK netop fordi de har en fast løn. Hvis servicen er ekstraordinær kan jeg dog godt finde på at give drikkepenge (i DK).

Spiser jeg i udlandet er det meget landsbestemt - giver eks ikke drikkepenge i Norge eller Sverige, men er jeg i Asien, Syden, USA osv giver jeg altid.


Redigeret af WombatInCombat d. 27-01-2014 12:43
27-01-2014 12:42 #4| 0

Som #3. Normalvist giver jeg aldrig drikkepenge i DK.

I enkelte tilfælde (også på barer) har jeg fået så ekstraordinær god betjening, at jeg følte at drikkepenge var på sin plads.

27-01-2014 12:43 #5| 0

Hvis servicen er virkelig god, eller tjeneren er latterlig lækker, så kan jeg godt finde på det i DK. I udlandet giver jeg som regel

27-01-2014 12:49 #6| 22

Overrasker mig en smule.

På alle restauranter, som ikke er et sølle pizzaria, smider jeg altid drikkepenge...

Troede egentlig mange gjorde det samme.

27-01-2014 12:52 #7| 1

Jeg giver som udgangspunkt ikke drikkepenge, hvis tjeneren har været elendig eller virker som om han/hun egentligt ser dig som et irritationsmoment. Derudover giver jeg ikke drikkepenge, når tjeneren kommer med en håndholdt terminal og holder øje med, hvad jeg trykker. Jeg synes simpelthen det er noget af det mest flabede man kan gøre.
Jeg har før givet drikkepenge alene af den grund, at tjeneren automatisk vælger "Nej" for mig på terminalens drikkepenge-option. Der lægger som regel en 10'er (man er vel studerende) tilbage på bordet, når de rydder af. Alene fordi de viser at de ved, at drikkepenge er en gave og ikke noget man tigger sig til.

27-01-2014 13:00 #8| 2

Man giver hvad man har råd til at give. Har altid anset 10% som værende en god guideline.

27-01-2014 13:01 #9| 3

Hold nu kæft en omgang pladder Bad3xo..

Hvis du har det så stramt med at give drikkepenge for god service, og i ny og næ smider en 10er så lad sku hellere vær.
Har sgu aldrig oplevet nogen tigge om drikkepenge.

Hvis maden er tilfrestillende og der ikke er kæmpe brok i servicen smider jeg altid 10%, når man selv har været i faget ved man hvor lækkert det er. Lønnen er ikke ligefrem prangende på de fleste restaurationer, og det er bare dejligt at kunderne kan vise deres tilfredshed også på denne måde.
Med det sagt synes jeg det er helt fair ikke at give drikkepenge, jeg synes dog de værste typer er dem der forventer man bukker og nejer og som i virkeligheden ikke har råd til at give dem - der tror jeg helst bare alle har det bedst hvis de lader vær.

27-01-2014 13:06 #10| 3

"Jeg giver som udgangspunkt ikke drikkepenge, hvis tjeneren har været elendig eller virker som om han/hun egentligt ser dig som et irritationsmoment. Derudover giver jeg ikke drikkepenge, når tjeneren kommer med en håndholdt terminal og holder øje med, hvad jeg trykker. Jeg synes simpelthen det er noget af det mest flabede man kan gøre.
Jeg har før givet drikkepenge alene af den grund, at tjeneren automatisk vælger "Nej" for mig på terminalens drikkepenge-option. Der lægger som regel en 10'er (man er vel studerende) tilbage på bordet, når de rydder af. Alene fordi de viser at de ved, at drikkepenge er en gave og ikke noget man tigger sig til."

Jeg er i udgangspunktet enig i dine holdninger, men lad vær med at lægge et så sølle beløb. Det er nærmest en provokation.

27-01-2014 13:29 #11| 0

Giver af princip ikke drikkepenge og hvis der gives er det fordi det er mest praktisk ifht. mønter. Jeg kan ikke se hvorfor jeg skal betale medarbejdernes løn på nogen måde, så hellere sæt priserne op så chefen har råd til at give en anstændig hyre.

27-01-2014 13:35 #12| 0

Okay, så (næsten) ingen giver drikkepenge kan jeg forstå.

Gør det samme sig gældende når i kører taxa fx?

Jeg kan sagtens se argumentet om at drikkepenge ikke indgår som en del af deres løn, og de derfor ikke skal forvente dem, men hvis man har penge nok selv, så kan jeg ikke se problemet i at give taxamanden lidt ekstra.

27-01-2014 13:40 #13| 0

Jeg tjener 5-10k i kvartalet i drikkepenge og dem som lægger flest er 30-50 årige. Mens dem under 20 år næsten aldrig giver en krone. 20-30 årige er meget splittede.

Havde alle den opfattelse at man ikke gav drikkepenge så ville udbudet også bliver mindre. :)

Redigeret af SanderM d. 27-01-2014 13:42
27-01-2014 13:41 #14| 3

Giver sommetider drikkepenge ved restaurant besøg. Kunne dog aldrig finde på at give drikkepenge efter en taxatur i DK, priserne er simpelthen helt hen i vejret, og burde IMO næsten halveres. Fatter så heller ikke hvorfor det absolut skal være sådan nogle dyre biler!

27-01-2014 13:44 #15| 0

Jeg smider 20-100 kr, hvis jeg er tilfreds med den service jeg har fået. I udlandet forsøger jeg at følge kutumen, men stadig kun hvis jeg er tilfreds med servicen

27-01-2014 13:47 #16| 0
Sawkes skrev:
Giver sommetider drikkepenge ved restaurant besøg. Kunne dog aldrig finde på at give drikkepenge efter en taxatur i DK, priserne er simpelthen helt hen i vejret, og burde IMO næsten halveres. Fatter så heller ikke hvorfor det absolut skal være sådan nogle dyre biler!


Det er jo ikke bilerne som gør at taxaturen er så dyr. Grunden til at en taxa bil er dyr er grundet lovgivningen.

Sagen er jo blot at skat tager en kæmpe del af din taxatur. Og det er kommunen som fastsætter priserne.

Hvis du kører en tur til 100kr, så tager skat 50kr af dem(rundt regnet). Det er regningen som vælger at kollektiv trafik skal være fordelagtig, og det er det kun hvis taxa har en forholdvis "høj" pris.
27-01-2014 13:52 #17| 0

Har flere gange trukket over beløbet på diverse barer men sker nok mest i fuldskab. Men vi giver altid 5-10% i drikkepenge uanset i DK eller i udlandet.

27-01-2014 13:53 #18| 2

Plejer som regel at smide mellem 30-100 kr. Afhængig regningen, hvis jeg vel og mærke har været tilfreds med servicen, ellers får de obv ikke en krone. Kunne aldrig finde på at give drikkepenge I en taxa, dog kan jeg heller ikke erindre den sidste gang jeg har kørt i taxa hvor jeg ikke efterfølgende har tænkt at chaufføren var en kæmpe klovn:)

27-01-2014 14:00 #19| 0

@Sander.. Så er det regeringen jeg må være utilfreds med i stedet ;-) Lige godt grovt at en 25 min i en taxa skal koste 500 kr, mod de 25 kr i en bus/tog på samme strækning, før man normalt ville favorisere kollektivt.

27-01-2014 14:00 #20| 0
Pellez skrev:
Hvis maden er tilfrestillende og der ikke er kæmpe brok i servicen smider jeg altid 10%, når man selv har været i faget ved man hvor lækkert det er. Lønnen er ikke ligefrem prangende på de fleste restaurationer, og det er bare dejligt at kunderne kan vise deres tilfredshed også på denne måde.
Med det sagt synes jeg det er helt fair ikke at give drikkepenge, jeg synes dog de værste typer er dem der forventer man bukker og nejer og som i virkeligheden ikke har råd til at give dem - der tror jeg helst bare alle har det bedst hvis de lader vær.


Som Pellez ... bortset fra, at jeg aldrig har været i faget :-)
27-01-2014 14:01 #21| 0

Jeg giver aldrig drikkepenge i Danmark, da de er indregnet i regningen. Nogle steder skriver endda i deres menukort, at der er x % lagt til prisen som drikkepenge.

I udlandet ligger jeg altid drikkepenge hvis servicen er i orden. Plejer normalt at ligge 18% i USA.

27-01-2014 14:03 #22| 2

Spiste på Pluto, København, forleden. Fantastisk mad, fire forskellige tjenere undervejs og konstant højt niveau - eneste undtagelse var, at der ved en af vores serveringer var et minimalt stykke plastik på 1 x 1 cm. Ikke et, man havde lyst til at få i munden pga. en vis risiko for, at det var skarpt, men trods alt ikke rottefækalier eller et 15 cm. langt hår.

Tjenere undskyldte dybt og chargede os ikke for vand, øl, champagne og kaffe til en værdi af ~400 kr.

I de tilfælde følte jeg, vi havde modtaget kæmpe +EV undervejs, sådan så jeg lagde 200 DKK i drikkepenge. Ellers er jeg enig med flertallet om, at drikkepenge normalt kun gives i tilfælde af varm, cool betjening - når jeg spiser for 1200 kr på MASH og modtager ganske gennemsnitlig betjening, kunne jeg aldrig drømme om at tippe.

27-01-2014 14:06 #23| 0
Sawkes skrev:
@Sander.. Så er det regeringen jeg må være utilfreds med i stedet ;-) Lige godt grovt at en 25 min i en taxa skal koste 500 kr, mod de 25 kr i en bus/tog på samme strækning, før man normalt ville favorisere kollektivt.


Godt nok lang tid siden jeg har kørt bus, men mener sidst jeg kørte med bussen koster det en 20'er.

Lad os sige jeg skal blot et par stop, så en taxa tur koster 100kr. Lad os sige den i stedet kostede det halve. Altså 50kr, det vil gøre, at flere vælger en taxa, naturligvis. Det gør der er færre med bussen så de bliver nødtil at sætte buspriserne op. Det vil gøre endnu flere vælger taxa. Og dermed dræber man den kollektive trafik :(

Så hvis alle der skulle korte ture blev væk fra kollektiv trafik, så ville dem som skal langt ende med at betale meget mere.
Redigeret af SanderM d. 27-01-2014 14:07
27-01-2014 14:06 #24| 0

Floopie, god oplevelse og god stil fra din side med drikkepengene. Men hvorfor mener du det er et plus at have fire forskellige tjenere? Må da alt andet lige, være bedre service at blive betjent af samme gode tjener hele tiden? (drop mit spørgsmål hvis i havde 4 tjenere konstant :-D)

@Sander, bor ikke i en storby så tænker det lidt anderledes.. Men kan godt se ideen, bare skræmmende priser i DK i forhold til andre steder, og der tager folk altså stadig bus og tog alligevel.

Redigeret af Sawkes d. 27-01-2014 14:10
27-01-2014 14:07 #25| 0

@sander

Hvad mener du med at staten tager 50% af en taxa tur ?
Den største synder til at en taxatur er så dyr i danmark i forhold til andre lande skyldes alene disse 2 ting (at skattesatsen i sidste ende spiller ind er korrekt)

Chaufføren er dyr
Bilen er dyr i drift, herunder service/benzin

Til info så er rigtigt mange chaufføre aflønnet efter 50/50 princippet at de får 50% af den omsætning en bil køre ind imens de selv køre den.

Redigeret af pantherdk d. 27-01-2014 14:08
27-01-2014 14:10 #26| 0
pantherdk skrev:
@sander

Hvad mener du med at staten tager 50% af en taxa tur ?
Den største synder til at en taxatur er så dyr i danmark i forhold til andre lande skyldes alene disse 2 ting (at skattesatsen i sidste ende spiller ind er korrekt)

Chaufføren er dyr
Bilen er dyr i drift, herunder service/benzin

Til info så er rigtigt mange chaufføre aflønnet efter 50/50 princippet at de får 50% af den omsætning en bil køre ind imens de selv køre den.


Vognmanden betaler 50% af overskudet, chaufføren betaler 50% af skat til skat. Samtidig betaler man afgift på bilen og benzin.
Det er jo blot den danske velfærdssamfund som gør at en taxa i danmark har en høj omkostning :)
27-01-2014 14:15 #27| 0

Panther skal det forstås som at chaufføren får 250 kr i løn (som han selvfølgelig betaler skat af) på en tur til 500 kr?

27-01-2014 14:17 #28| 1

@sander

En taxa er kun betalagt med 70% og kun af den del der overstiger 230.000kr (købspris før afgift +moms)

Så en vognmand betaler 50% af omsætningen til chaufføren og chaufføren skal så betale skat af sin del (som generelt vil være under 50% grundet fradrag osv)

Så jeg mener ikke man kan påstå at skat får 50% af omsætningen
Nok nærmer 25-35%

@sawkes
yes sådan er det bygget op generelt hos dem jeg har snakket med.



27-01-2014 14:20 #29| 0

Nu har jeg selv arbejdet på en af de finere restauranter i Danmark som opvasker (ja, det var lort) og at drikkepenge ikke bliver delt med dem er grotesk. Dette er også en af de mange grunde til jeg ikke betaler drikkepenge.

27-01-2014 14:28 #30| 0

Så er taxachauffør da vidst også et ganske udemærket betalt job (i hvert fald på landet) :-)

@Guldmageren. Sjovt! Tænker nemlig lige præcist det modsatte da jeg så denne tråd. Den person man giver drikkepenge til, får dem som regel pga de har ydet en ekstra god indsats. Derfor synes jeg ikke de skal deles med rengøringsdamen, opvaskerne osv. Eneste undtagelse er det skal være muligt at vælge i mellem at give dem personligt til tjeneren og at kunne give dem til kokken.



27-01-2014 14:29 #31| 0

@sawkes

Det ikke et dårligt job
Lønninger på 25-35k før skat og eksl. drikkepenge er meget normale

27-01-2014 14:30 #32| 0

Jeg betaler som udgangspunkt ikke drikkepenge i Danmark, men gør det hvis jeg er blevet positivt overrasket over mad, betjening, atmosfære el.lign, så giver jeg. Jeg har givet alt fra at runde op til nærmeste 100 og til måske 500 kr i Danmark.
Det er vel omkring 30% af gangene jeg giver.

DOG giver jeg næsten aldrig hvis de presser på for det for eksempel ved at give en dankortmaskinen og gøre meget ud af at fortælle at her skal jeg skrive drikkepenge.

I USA hvor jeg tit er ude giver jeg næsten altid 15%

Redigeret af Zaphod2000 d. 27-01-2014 14:32
27-01-2014 14:42 #33| 2
Joachimjn skrev:
Jeg giver aldrig drikkepenge i Danmark, da de er indregnet i regningen. Nogle steder skriver endda i deres menukort, at der er x % lagt til prisen som drikkepenge.

I udlandet ligger jeg altid drikkepenge hvis servicen er i orden. Plejer normalt at ligge 18% i USA.


Det understregede er ikke rigtigt.

For min skyld må man selv om, om man vælger at lægge drikkepenge eller ej. Jeg gør det næsten altid selv, men sådan er det nok når man arbejder i branchen. Hvis jeg skal give andre et godt råd, så ville jeg vælge at give drikkepenge, hvis jeg føler at jeg havde fået en ordentlig oplevelse - hvis tjenere og køkken har udvist den type faglig kunnen, som gør forskellen mellem et godt eller et dårligt restaurantbesøg.

Husk desuden, at selvom tjenere (og kokke m.fl.) får en fast løn og ikke på den måde er afhængige af drikkepenge for at klare sig, så er lønnen efter danske forhold for langt de flestes vedkommende virkelig lav hvis man sammenligner med lignende faglærte, især arbejdstider og nedslidning taget i betragtning.
27-01-2014 14:50 #34| 1
henrikthing skrev:
Husk desuden, at selvom tjenere (og kokke m.fl.) får en fast løn og ikke på den måde er afhængige af drikkepenge for at klare sig, så er lønnen efter danske forhold for langt de flestes vedkommende virkelig lav hvis man sammenligner med lignende faglærte, især arbejdstider og nedslidning taget i betragtning.


Det er jo en myte at de har lav løn. En tjener får lidt mere i løn end en sygehjælper eller en Sosu-assistent.

En Kok tjener mere end en Brandmand.
27-01-2014 14:51 #35| 1

Nu ved jeg ikke hvad en brandmand tjener, men de er sku godt dumme hvis de render ind i brændende huse for mindre end en kokkeløn

27-01-2014 14:55 #36| 0
Zaphod2000 skrev:
henrikthing skrev:
Husk desuden, at selvom tjenere (og kokke m.fl.) får en fast løn og ikke på den måde er afhængige af drikkepenge for at klare sig, så er lønnen efter danske forhold for langt de flestes vedkommende virkelig lav hvis man sammenligner med lignende faglærte, især arbejdstider og nedslidning taget i betragtning.


Det er jo en myte at de har lav løn. En tjener får lidt mere i løn end en sygehjælper eller en Sosu-assistent.

En Kok tjener mere end en Brandmand.


Det er muligt at du har ret for den overenskomstdækkede del af arbejdsmarkedet - en enorm del af restaurationsbranchen er ikke overenskomstdækket, og bliver det formentlig (desværre) heller aldrig.

For den uregulerede del af restaurationsbranchen tror jeg for det første ikke på at du har ret. Og så er jeg uenig i, at de brancher du hiver frem er sammenlignelige. Men du har da ret i, at offentligt ansatte eller folk hvis løn skal betales af det offentlige i almindelighed heller ikke har de bedste lønforhold (visse grupper af akademikere undtaget).
27-01-2014 14:56 #37| 3

Jeg giver efter min oplevelse, men alt imellem 0 og 15%, nok tæt på afrundet 10% i de fleste af mine restaurantbesøg.
Jeg tror dog primært at jeg giver med min mavefornemmelse. Var maden lækker ifht. prisen og var servicen god er nok mine parametre.

For mig er det ikke en principsag, men mere min måde at signalere om jeg synes stedet leverer noget der er værd at støtte op om.

27-01-2014 14:56 #38| 0

Yder en ekstraordinær indsats? Det er vel forventet at de skal det ved hver eneste kunde. Hvad får de ellers deres løn for? En tjener er alt andet lige ekstrem afhængig af køkkenet, så derfor er det vel kun fair at alle besøgets dele får en kompensation for god service. Jeg kunne måske forstå det hvis tjeneren tjente væsentligt dårligere end opvaskeren, men sådan hænger det jo ikke sammen. Det er nærmere omvendt.

27-01-2014 14:57 #39| 0

Sammenlignelige faglærte er i mine øjne andre hændværkere med 3½-4-årige erhvervsuddannelser, som både kokke- og tjeneruddannelsen er. Og hvis man på en meningsfyldt måde skal sammenligne, bør man i øvrigt sammenligne med faggrupper som på samme måde for størstedelens vedkommende ender med at arbejde i det private.

27-01-2014 15:00 #40| 3

Wow, tager det 4 år at blive tjener?

27-01-2014 15:05 #41| 0

3 år og 3 måneder plus et grundforløb på 20-40 uger ville jeg gætte på, det tager det i hvert fald at blive kok, og jeg mener at længden er tilsvarende. Måske 3 måneder kortere for tjenere.

27-01-2014 15:08 #42| 0

@Proletaren
3 år og 4 måneder, 3 år og 9 måneder for gastronom med specialet kok. Grundforløb på 20 uger inkluderet. Tiden er åbenbart blevet sat ned. Da jeg stod i lære som kok var det 4 år og 2 måneder.

27-01-2014 15:11 #43| 1

Okay.. Er det ikke lidt vildt, at det skulle tage så langtid at blive tjener? Ville umiddelbart tro det tog omkring 1 år inkl. praktik.

27-01-2014 15:11 #44| 0

Prøv at sætte dig ind i, hvad en tjener skal kunne. Hvis du mener, at man kan tillære sig de evner på et år, så forstår jeg godt, hvis du ikke vælger at give drikkepenge når du spiser på restaurant.

27-01-2014 15:13 #45| 0

Jeg har ladet mig høre (godt nok af en tjeneruddannet, men anyways) at tjenere generelt skal vide mere om mad end kokke. Dunno om det passer, men det lyder vildt i min verden :)

27-01-2014 15:14 #46| 0

Jeg har aldrig nævnt, at jeg ikke giver drikkepenge på restaurant. Men nej, det gør jeg i øvrigt ikke i Danmark. Dog gør jeg i udlandet.

Men synes stadig det er lang tid selvom de skal være informeret omkring mad samt vin mv.

27-01-2014 15:15 #47| 2
kentkay skrev:
Jeg har ladet mig høre (godt nok af en tjeneruddannet, men anyways) at tjenere generelt skal vide mere om mad end kokke. Dunno om det passer, men det lyder vildt i min verden :)


Du aner ikke hvad du er ved at starte... Gør du?

27-01-2014 15:18 #48| 0
Proletaren skrev:
Okay.. Er det ikke lidt vildt, at det skulle tage så langtid at blive tjener? Ville umiddelbart tro det tog omkring 1 år inkl. praktik.


Mon ikke det skyldes at man ofte betjenes af ufaglærte? ;)
27-01-2014 15:18 #49| 0
kentkay skrev:
Jeg har ladet mig høre (godt nok af en tjeneruddannet, men anyways) at tjenere generelt skal vide mere om mad end kokke. Dunno om det passer, men det lyder vildt i min verden :)


Det er naturligvis ikke rigtigt. Men tjenerne arbejder meget mere med at "gæstebeskrive" maden, det vil sige formidle hvad der er på tallerkenen i et sprog som er til at forstå. Og så er der selvfølgelig hele vindelen som dels er et helvede af udenadslære om druer, regioner osv., som stiller ret høje krav til ens smagsevner, og som kræver at de har en enorm forståelse for mad for at kunne sætte vin til som smager godt til en specifik ret.

Dertil skal man så lægge en stor praktisk-faglig kunnen, som jeg ikke ved nok om til at begynde at ridse op. Men det er ikke for sjov, og det er ikke et tilfælde at der er så stor forskel på spiseoplevelsen fra steder uden faglærte tjenere til steder med faglærte tjenere.

@Proletaren
Det var ikke for at beskylde dig for noget. Jeg mente bare, at hvis man faktisk mener at tjenere sagtens kunne lære sig det de skulle på et år, så ville jeg have større forståelse for, hvis man undlod at give dem drikkepenge.
27-01-2014 15:19 #50| 0

Ved at starte?

Hvis du hentyder til at jeg forsøger at negligere en tjeneruddannelse, så har du misforstået mit indlæg :)

Ellers nej, forstår jeg det ikke.

27-01-2014 15:20 #51| 0
kentkay skrev:
Ved at starte?

Hvis du hentyder til at jeg forsøger at negligere en tjeneruddannelse, så har du misforstået mit indlæg :)

Ellers nej, forstår jeg det ikke.


Tror han mente at der var en vis risiko for et form for åbent slagsmål imellem tjenere og kokke baseret på dit udsagn :-)
27-01-2014 15:21 #52| 0

Yeah okay. Jeg undervurderer helt sikkert hvad det kræver. Det var bare da jeg hørte 3,5 år, at jeg synes det lød vildt, da det kun er 1,5 år fra hvad jeg selv læser.

Kender dog selv en som er udlært tjener, og hun er også rigtig professionel, så forestiller mig helt klart der er stor forskel mellem en der har det som studiejob og en udlært.

27-01-2014 15:21 #53| 2

Ok, nu kommer det hele til at lyde som om vi allesammen kun spiser på Noma.

Jeg var på Halifax i weekenden og fik 3 burgere, 4 fadøl og 2 cola. Pris : 756 Kr.

Alle 3 burgere var bestilt medium og serveret gennemstegt. Den ellers nydelige tjenerpige skulle kende forskel på de 5 øl de havde og så Cola, fanta og Danskvand. Jeg vil gerne sværge på at hun ikke havde 3½ års tjeneruddannelse bag sig.

Og jeg gav ingen drikkepenge selvom burgeren var fin - men jeg synes egentlig den var betalt.

27-01-2014 15:22 #54| 0

Aha

Det tror jeg egentligt ville være ret underholdende - det er de diskussioner jeg har overværet mellem pædagog-, socialrådgiver- samt lærerstuderende i hvert tilfælde ;)

27-01-2014 15:30 #55| 2

Til dem der tror man bliver rig af at køre taxa.
Det er en latterlig løn man får, da jeg kørte brugte man mange timer hvor der ikke var noget at lave.
Min rekord 155kr for en vagt skal så lige deles med vognmanden.

Så er der ikke tid til meget ballade med kunder lørdag nat, hvis man skal have noget der bare ligner en løn.

Redigeret af lukyluke d. 27-01-2014 15:31
27-01-2014 15:33 #56| 0

@lukyluke

Og kan vi lige få din bedte vagt også ;)
Når man er provisionslønnet så der dårlige og gode dage...


27-01-2014 15:39 #57| 0

mener det var omkring 5800kr en nytårsaften fra (kan ikke huske præcis) kl 16 til kl 8 næste morgen.
er ca 5-6 år siden

Redigeret af lukyluke d. 27-01-2014 15:39
27-01-2014 15:41 #58| 0

Ved ikke hvor du har din 50/50 fra panther.. så vidt jeg ved bliver der fratrukket et beløb per time til dækning af udgifter til bil osv.. og derefter deles det rigtigt nok 50/50.. men der er en masse spildtid osv, især herude på landet.. så chaufførens cut ligger nok nærmere 30ish%

27-01-2014 15:41 #59| 0

Og drikkepengene også ;)

I forhold til uddannelse osv. så er et taxajob et godt job...Og pænt betalt.

27-01-2014 15:52 #60| 0

Sagde heller ikke de ikke fik en god hyre :) bare at dit regnestykke ikke var helt rigtigt..

27-01-2014 15:55 #61| 1

Jeg ville egentlig gerne give drikkepenge, hvis jeg modtog en ekstraordinær service. Det har jeg bare endnu ikke oplevet i Danmark, desværre. Jeg har i stil med djoffer nærmest aldrig mødt en taxachauffør der ikke var komplet idiot og decideret uforskammet.

27-01-2014 15:57 #62| 0

Jeg kan godt lide, at man bliver anset for at være provokerende, når man vælger at donere penge til folk, der oven i købet får løn, for at gøre det, de er ansat til. Jamen, hvis det anses som en provokation, så tror jeg da bare jeg helt lader være. Så er der også råd til en is på tanken på vejen hjem.

27-01-2014 15:59 #63| 0

@ den var ikke til dig :)

Men jeg har kendskab til flere chaufføre der har en ren 50/50 kender også nogle hvor de kun får 40%

Men jah der er nok reginale forskelle..

Redigeret af Bridgeking d. 26-06-2023 17:21
27-01-2014 16:04 #64| 0

Kigger på gamle lønsedler.Kan se det er 8 år siden.
Der lavede jeg ca på 44 timer/uge, en timeløn på ca 70 kr.
Og hvis jeg var heldig 500 kr i drikkepenge.

Det er på nattevagter. om dagen var der mere fordi de havde en masse fastkørsel


Redigeret af lukyluke d. 27-01-2014 16:06
27-01-2014 16:05 #65| 0

Har en god ven der kører Taxa som selvstændig og har gjort det i mange år.

Det er sgu ikke et specielt godt job.

Generelt om det..

Lav løn, skod arbejdstider, mange dårlige oplevelser med kunder der truer, eller bare brokker sig max osv.

Det er muligt at lave nogle ok penge i forhold til at det er et job der ingen uddannelse kræver. Men så skal man være villig til at arbejde like 60-80 timer om ugen dag og nat.

Og jo det er meget normal at chauføren deler 50/50 af omsætningen og af disse skal have selvfølgelig betale skat. + der selvfølgeligt også kommer noget på siden af drikke penge.

Der er selvfølgeligt også visse gode sider ved jobbet. Hvis man kan lide at køre bil, have kontakt med mange forskelige mennesker, den frihed der er i at bossen ikke kikker en over nakken hele tiden osv.

Men ligefrem at tro det er et superfedt job med kanon indtægt for at køre rundt i en stor mercer der er sgu lang vej.

Det er vel også meget sigende at der er en meget stor overvægt af andre mennesker af andre herkomster der kører taxa.

Det er jo generelt fordi de personer har svært ved at få bedre stillinger fordi arbejdsgiverne foretrækker etniske danskere, selv om de i nogle tilfælde har anden længevarende udannelser. og at de derfor typisk må stille sig tilfreds med job typer som taxa chaufør, rengørings arbejde og lignende lavtløns/monotont arbejds områder.

27-01-2014 16:05 #66| 2

Jeg spiser i snit 1 gang om ugen på Kowloon i Banegårdsgade i Århus fordi jeg kan lide maden. Jeg giver altid de små søde asiatiske piger/kvinder 10 kr i drikkepenge og fortæller dem ydermere at jeg glæder mig til at komme igen.

27-01-2014 16:06 #67| 2

Kan I ikke lave en ny tråd til jeres taxa-diskussion?

Turbofluen skrev:
Jeg giver efter min oplevelse, men alt imellem 0 og 15%, nok tæt på afrundet 10% i de fleste af mine restaurantbesøg.
Jeg tror dog primært at jeg giver med min mavefornemmelse. Var maden lækker ifht. prisen og var servicen god er nok mine parametre.

For mig er det ikke en principsag, men mere min måde at signalere om jeg synes stedet leverer noget der er værd at støtte op om.



100 % enig!
27-01-2014 16:27 #68| 9

Jeg giver altid drikkepenge hvis jeg har fået god service.
Jeg siger også ALTID tak for god service når jeg oplever det. Jeg mener nemlig at god service er en mangelvare i DK, så dem som rent faktisk gør sig umage for at yde god service, skal imo også vide at det er værdsat.
Det kan være bartenderen på et værtshus, som bare booster stemningen, eller afløseren på en cafe som bare er opmærksom, smilende og nærværende.

Men jeg giver ikke drikkepenge når maden ikke er som ønsket, eller servicen er elendig.
Heller ikke i udlandet.
Men så siger jeg hvorfor!!

27-01-2014 16:53 #69| 0
Pellez skrev:
Hold nu kæft en omgang pladder Bad3xo..

Hvis du har det så stramt med at give drikkepenge for god service, og i ny og næ smider en 10er så lad sku hellere vær.
Har sgu aldrig oplevet nogen tigge om drikkepenge.

Hvis maden er tilfrestillende og der ikke er kæmpe brok i servicen smider jeg altid 10%, når man selv har været i faget ved man hvor lækkert det er. Lønnen er ikke ligefrem prangende på de fleste restaurationer, og det er bare dejligt at kunderne kan vise deres tilfredshed også på denne måde.
Med det sagt synes jeg det er helt fair ikke at give drikkepenge, jeg synes dog de værste typer er dem der forventer man bukker og nejer og som i virkeligheden ikke har råd til at give dem - der tror jeg helst bare alle har det bedst hvis de lader vær.


ha ha ha ha hvor er det vildt! pladder siger du :)
27-01-2014 17:02 #70| 0

Jeg vil som udgangspunkt altid give drikkepenge, men det skyldes nok, at jeg selv arbejder i restauration branchen.
Men vil aldrig give drikkepenge et sted, hvor service, mad og lignede ting ikke har været på det niveau jeg har forventet inden besøget.

27-01-2014 17:24 #71| 2

Har altid set det sådan, at hvis maden og servicen er god, så bliver restauranten belønnet ved at jeg kommer tilbage, og spiser hos dem igen næsten gang. ;)

27-01-2014 17:40 #72| 0

Svampebob pigerne på kowloon er da ellers altid temmelig sure og giver generelt ringe service :)

27-01-2014 18:37 #73| 0

Hehe.. Sjovt at dette emne lige kom op nu, havde diskussionen i weekenden med en flok venner der var omtrent ligeså spredte som PN.

Jeg selv giver altid drikkepenge, og altid 10% (buffet og decideret klamhed ala hår i maden undtaget) dunno why, sådan har jeg bare altid gjort.

Men i forbindelse med diskussionen i weekenden faldt snakken naturligt nok på hvad en tjener tjener (høhhøh) ogvi fandt et link der sagde 20-21 k BRUTTO og eksl pension!!!

Og hvis det passer syntes jeg eddermanme alle burde give drikkepenge for det er da en sygt ringe løn for aften/weekend. Kan ikke lige finde linket nu.

Kan nogle bekræfte at det er niveauet?

27-01-2014 18:53 #74| 0

For en ufaglært med job på café eller lign. lyder det ikke helt forkert.
20k er ca. mindsteløn for faglærte tjenere.

27-01-2014 19:04 #75| 3

Altså, alle kan vel også være en ufaglært tjener.
Så er 20k i måneden vel ok.

27-01-2014 19:24 #76| 6

Jeg vasker op 37 timer om ugen til 24.700,-

..i behøver sgu ikke give mig drikkepenge. Men opvaskeuddannelse tog 25min

Hvis jeg ville tjene mere kunne jeg ha passet min skole...

Redigeret af HundenBuller d. 27-01-2014 19:26
27-01-2014 19:38 #77| 0

Jeg giver vel ca. 60% af tiden når jeg er ude og spise på cafe+

Hvis det er en ringe oplevelse eller de kommer med automaten hvor der står "Giv drikkepenge?" får de aldrig.


Syntes ik man behøver at give meget, men lige at runde op til nærmeste 100mand for god service/oplevelse syntes jeg er fint.


Syntes egt det er mere interresant at diskutere om man skal gi drikkepenge i nattelivet. I udlandet tager de gerne 20% oveni regningen.

27-01-2014 21:07 #78| 1

Synes egentlig drikkepenge som sådan er et lidt underligt koncept. Hvorfor er det lige på restaurant man giver lidt ekstra oveni ?

Der er vel ikke ret mange der lige runder op til den nærmeste tudse eller smider 10 % oveni når bilen har været på værksted, eller når elektrikeren har været og installere din nye vaskemaskine ?

27-01-2014 21:10 #79| 2
thirdTA skrev:
Men i forbindelse med diskussionen i weekenden faldt snakken naturligt nok på hvad en tjener tjener (høhhøh) ogvi fandt et link der sagde 20-21 k BRUTTO og eksl pension!!!

Og hvis det passer syntes jeg eddermanme alle burde give drikkepenge for det er da en sygt ringe løn for aften/weekend. Kan ikke lige finde linket nu.


Samme lønniveau for butiksansatte, hvorfor gives der ikke drikkepenge der, hvis man får en udsøgt service?
27-01-2014 21:34 #80| 0

Har det en smule ambivalent med drikkepenge. På den ene side tror jeg aldrig jeg har været på restaurant, cafe el whatever uden at lægge drikkepenge, på den anden side synes jeg det er meget spøjst at lægge flere penge, bare fordi folk har gjort deres arbejde ordentligt? Som jewr nævner, tror jeg da ALDRIG der er nogen der har tippet kassedamen ned i den lokale brugs, på trods af at hun altid er venlig og smilende.

27-01-2014 21:38 #81| 0

Har selv stået i en sportsbutik i 6 års tid. Har et hav af gange fået et håndtryk af tilfredse kunder, men kun én gang har jeg oplevet at få drikkepenge, i form af en flad 20'er.

27-01-2014 21:49 #82| 0

Jeg har faktisk flere gange (i Netto af alle steder) oplevet at få drikkepenge. Og et par af mine rigtigt dygtige kolleger havde kunder som ofte gav 50-100 kr. (eller en flødeskumskage - you gotta love the old ladies) 1-2 gange ugentligt.

Men i detailhandelen er der vel en udpræget tendens til, at de dygtigste sælgere er (eller i hvert fald kan vælge at være) provisionslønnede, og dermed faktisk i højere grad end fx tjenere er aflønnet efter evne? Ved det ikke, det er bare en forestilling jeg har.

27-01-2014 21:55 #83| 0

Det er de færreste sælgere i detailhandelen som er 100 procent provisionslønnede. De får som regel bonusser for at sælge, men kender meget få sælgere som vil acceptere 100 procent provisionsløn. Altså medmindre produktet man sælger er virkeligt godt, hvilket sælger jobs har en tendens til ikke at være.

27-01-2014 21:56 #84| 0
Guldmageren skrev:
Det er de færreste sælgere i detailhandelen som er 100 procent provisionslønnede. De får som regel bonusser for at sælge, men kender meget få sælgere som vil acceptere 100 procent provisionsløn. Altså medmindre produktet man sælger er virkeligt godt, hvilket sælger jobs har en tendens til ikke at være.


Ikke desto mindre er det faktum at sælgere på provision selv har indflydelse på størrelsen af deres løn vel det der gør forskellen - altså hvorfor det er mere naturligt at give drikkepenge ved et restaurantbesøg, end når man køber en ipad?
27-01-2014 21:58 #85| 0

Sgu ikke mange butiksansatte der er provisionslønnede. Går du i en elektronik biks er der noget bonus hvis du når nogle mål, det ser man ikke ligeså meget i tøj eller sportsbutikker f.eks. Men decideret provision ser man ikke meget til.

27-01-2014 22:00 #86| 0
jewr skrev:
Sgu ikke mange butiksansatte der er provisionslønnede. Går du i en elektronik biks er der noget bonus hvis du når nogle mål, det ser man ikke ligeså meget i tøj eller sportsbutikker f.eks. Men decideret provision ser man ikke meget til.


Ok. Det troede jeg ellers, tak for opklaringen.
27-01-2014 22:16 #87| 0
AlexKP skrev:
Syntes egt det er mere interresant at diskutere om man skal gi drikkepenge i nattelivet. I udlandet tager de gerne 20% oveni regningen.


Enig! Weekend/natarbejde og lav løn! Især cocktailbartendere leverer noget, som alle ikke bare kan hoppe ind fra gaden og lave, så hvis man får en god service og gode produkter, synes jeg drikkepenge er awesome!
27-01-2014 22:25 #88| 0

Problemet i nattelivet med de gode cocktailbartendere er at drinksene normalt er røvdyre. Derfor vil jeg ikke betale drikkepenge i en bar eller på et diskotek i dk, men i usa gav man en dollar hvergang man bestilte en øl eller en drink. Det er ok.

Redigeret af Guldmageren d. 27-01-2014 22:41
27-01-2014 23:34 #89| 1
MBR33 skrev:
Har det en smule ambivalent med drikkepenge. På den ene side tror jeg aldrig jeg har været på restaurant, cafe el whatever uden at lægge drikkepenge, på den anden side synes jeg det er meget spøjst at lægge flere penge, bare fordi folk har gjort deres arbejde ordentligt? Som jewr nævner, tror jeg da ALDRIG der er nogen der har tippet kassedamen ned i den lokale brugs, på trods af at hun altid er venlig og smilende.


Jeg gør ca det samme som ovenstående, men ville egentligt hellere give drikkepenge til min frisør, tandlæge eller lignende som jeg ser fast, og har et lidt mere personligt forhold til end en random tjener som jeg møder een gang.
28-01-2014 01:54 #90| 1

Giver kun drikkepenge i udlandet.

Hvor mange har arbejdet som flaske drenge herinde? eller avis bud kl 04-5 om morgen. Vil mene den services er langt større end at servere mad. Men det måske kun mig. Har sg aldrig oplevet en der stak en 20er gennem hullet ved automaten :P

28-01-2014 07:17 #91| 0
pantherdk skrev:
@sawkes

Det ikke et dårligt job
Lønninger på 25-35k før skat og eksl. drikkepenge er meget normale


Vi skal lige huske alle de timer de holder stille, således at du kan få en taxa inden for få min, tror ikke de skal regne deres timeløn ud, den er på alle måder skidt, grunden til de holder en ok løn er antallet af timer de kører
28-01-2014 10:21 #92| 0

Giver som udgangspunkt også altid omkring 10%, men nok mest fordi jeg får "øjnene" af konen hvis ikke jeg gør. Desuden ligger jeg altid kontanter, da jeg har hørt at den er nemmere at undgå at ejeren tager dem samt muligvis noget med skat hvis ikke det går over kortet.

Jeg er sgu dog lidt loren ved konceptet - hvem får pengene? Hvis maden er super lækker men betjeningen er middelmådig hvordan sikrer jeg mig så at det er kokken og hans elev der får guldet? Det omvendte er heller ikke sjældent at en flink tjener virkelig prøver at kompensere for et dårligt køkken.

Jeg vil nødig komme til at opmuntre en kok der har været en time om at stege en bøf dårligt til at gentage bedriften, hvorimod den søde tjener gerne må opmuntres til at give mig vin på huset som plaster på såret næste gang også, men det er sgu lidt svært at signalere blot ved at efterlade en hund på bordet.

30-01-2014 09:15 #93| 0

Der er 2 aspekter ved drikkepenge. Det første er hvorvidt man skal give for at sikre dem en god løn.

Generelt i Danmark mener jeg, at tjenere får en løn de kan leve (fint) af. Hvis de ønsker sig en meget større indkomst må de uddanne sig som advokater eller læger eller starte deres egen forretning.

De fleste tjenere man møder i DK er studerende der vil tjene sig en ekstra skilling ved siden af studierne (de fleste er altså ikke uddannede). Dem man møder på cafeer, burgerbarer og lignende steder er altså ikke folk der (for det meste) har det som en livslang karrierevej.

I mange andre lande er tjenere afhængige af drikkepengene for at få det til at løbe rundt økonomisk.

Det andet aspekt ved drikkepenge er for at sikre en god service - men du giver jo først drikkepengene bagefter, så det er jo lidt et bagvendt system, hvor dine drikkepenge måske kommer de næste par kunder til gode...

Ellers skal du være stamgæst på stedet, men hvis du er stamgæst får du jo nok en god service uanset om du lægger drikkepenge eller ej, hvis ellers de vil holde på dig som kunde.

Principielt synes jeg det bør være arbejdsgiveren der betaler sine ansattes løn, men jeg anerkender dog at det i servicebranchen kan være fordrende for niveauet hvis man har et vist incitamentssystem indbygget.

Hvis det er en hån at lægge 10-20 kr. i drikkepenge har jeg sgu ikke ondt af IKKE at give dem noget, da det er en reel hån mod folk der har det virkelig hårdt, at føle sig truffet over at modtage penge.

07-03-2014 09:13 #94| 0

Jeg lader altid min date give drikkepenge ;-)

...jeg synes at man skal lægge noget, måske 10-15%, hvis de har gjort noget ekstra for oplevelsen. Ellers synes jeg ikke - de skal gøre sig fortjent til det. Men så vil jeg også gerne give dem ekstra!

MissMia

07-03-2014 10:41 #95| 0

Jeg giver som standard ikke drikkepenge i DK. Servicen er bare ikke det samme som i udlandet, da de i udlandet er NØD til at rive nogle drikkepenge hjem for at få en udemærket løn. I DK får tjenerne det samme selvom de ikke får drikkepenge, og derved yder de også en meget dårligere service som standard. Det er ihvertfald min erfaring. Det er kun de ekstra dyre restauranter hvor de danske tjenere virkelig går op i deres kunder og giver en formidabel service.

Jeg hader simpelthen at gå på restaurant i DK efter jeg lige har været i udlandet. Det føles bare så skod.

07-03-2014 12:25 #96| 1

For lige at forklare den der med dankortterminalen, og hvorfor nogle tjenere nævner at man skal taste beløbet ind, før man accepterer det reelle beløb:

Skat! Systemet er lavet sådan, at hvis drikkepengebeløbet ikke bliver tastet ind i "drikkepenge funktionen" på dankort automaten så bliver de skattepligtige.

Ydermere giver det et helvedes bøvl rent administrativt, at skulle trække drikkepenge fra forskellige kvitteringer, og konsekvensen er at pengene ikke går til personalet men til ejeren/skat.

Og tro mig, der er ingen af de tjenere, der arbejder der hvor jeg er, eller andre steder for den sags skyld der nyder det. Det er noget af det mest ydmygende i hele verden, netop fordi man føler at man tigger. Men hvis alternativet er ingen drikkepenge, selvom folk har intentioner om at give, ja så kan I selv regne ud hvad folk vælger.

I glemmer nogle ting i forhold til løn i restaurantionbranchen. Langt størstedelen af alle restauranter er drevet af, at kunne aflønne hovedparten af deres personale efter elevløn. Og elevlønnen er altså ikke god skulle jeg hilse og sige. Det er den heller ikke for faglærte for den sags skyld, hvis man regner den egentlige timeløn ud. Der er rigtig mange, der arbejder 50, 60 eller 70 timer om ugen, hvoraf de sidste er interessetimer eller hvad man kalder det, for sådan er arbejds kulturen i branchen.

Og det med at tjenere skal vide mere om mad end kokke... Altså hvad tror I selv? Tjenerfaget handler om udenadslære og flotte bryster, hvorimod kokkefaget handler om passion og arbejdsomhed. :)



Redigeret af Jacob32DEN d. 07-03-2014 12:31
14-03-2014 14:19 #97| 0

Hej alle

Jeg synes det er en interessant diskussion med drikkepenge via. dankortterminalen.

Jeg overvejer lidt at skrive en artikel om dette, så hvis der enten er nogle ex-tjenere der kan udtale sig uafhængigt om hvad i synes om det at skulle "bede" om drikkepenge eller måske en restaurant- el. cafe-ejer der har fravalgt denne metode, så er jeg meget interesseret i at snakke med jer :-)

Hvis muligt, må i meget gerne smide mig en privatbesked eller blot skrive herinde :)

Redigeret af SebberG d. 14-03-2014 14:20
14-03-2014 14:51 #98| 0
hamdermjay skrev:
Jeg giver som standard ikke drikkepenge i DK. Servicen er bare ikke det samme som i udlandet


Det der udland lyder ret vildt - det må jeg prøve.
Udlandet er også et ret stort land må man sige.

Er godt nok forbavset over hvor mange der er superstramme med pengepungen når de er ude at spise.
Jeg giver altid drikkepenge. Beløbet afhænger af hvor god service jeg synes jeg har fået.
Så hvis jeg ikke giver drikkepenge, så skal tjeneren have ignoreret eller fornærmet mig, eller også har maden været dårlig.
Redigeret af Aurvandil d. 14-03-2014 14:52
14-03-2014 15:53 #99| 0

Er det ikke oprindeligt opfundet fordi tjenere og andre i restaurationsbranchen var for dårligt lønnet, og hvor drikkepengene var en nødvendighed?
Da ingen anden branche opererer med den slags, så kan jeg kun se det som et efterlevn fra dengang det var nødvendigt.
Det er jo helt uhørt i Danmark, at betale ekstra til en bestemt branche. Det giver ingen mening.
Det er bare en dårlig vane vi har.
Eller god nok for tjenerne, men hvad så med alle andre brancher? Selvfølgelig har tjenere og kokke og andet personale ingen som helst "ret" til drikkepenge.
Så hellere bruge pengene på noget andet fornuftigt.

Men folk må bruge deres penge som de lyster, og hvis man føler for det så fint imo.
Varen ER betalt og købt, på forhånd når man køber mad og andet.
Det kan ikke gå hurtigt nok med at afskaffe alle drikkepenge.
Der er ingen branche der fortjener ekstra penge normalt, og da slet ikke restaurationsbranchen. Generelt når unge arbejde ufaglært er kvaliteten også exceptionel lav eller direkte dårlig. Overalt. Og er de uddannede må man forvente at de har en høj grundløn i forvejen. Og det er heller ikke mit problem hvilken løn de får, de har SELV valgt jobbet. Hvem bryder sig om tiggere generelt?

14-03-2014 16:09 #100| 0

@Isaac

Jeg er generelt enig, indtil det sidste punkt. Den ide at folk helt selv vælger sit job er derimod et levn fra fortiden, hvor folk bare tror jobs hænger på træerne. Utroligt mange jobs gives og accepteres af folk fordi, at de ikke har andre muligheder på nuværende tidspunkt. Dermed ikke sagt at de skal have drikkepenge, da arbejdsgiveren selvfølgelig skal give en overenskomstmæssig løn til sit personale.

14-03-2014 16:14 #101| 0
isaac skrev:
Er det ikke oprindeligt opfundet fordi tjenere og andre i restaurationsbranchen var for dårligt lønnet, og hvor drikkepengene var en nødvendighed?
Da ingen anden branche opererer med den slags, så kan jeg kun se det som et efterlevn fra dengang det var nødvendigt.
Det er jo helt uhørt i Danmark, at betale ekstra til en bestemt branche. Det giver ingen mening.
Det er bare en dårlig vane vi har.
Eller god nok for tjenerne, men hvad så med alle andre brancher? Selvfølgelig har tjenere og kokke og andet personale ingen som helst "ret" til drikkepenge.
Så hellere bruge pengene på noget andet fornuftigt.

Men folk må bruge deres penge som de lyster, og hvis man føler for det så fint imo.
Varen ER betalt og købt, på forhånd når man køber mad og andet.
Det kan ikke gå hurtigt nok med at afskaffe alle drikkepenge.
Der er ingen branche der fortjener ekstra penge normalt, og da slet ikke restaurationsbranchen. Generelt når unge arbejde ufaglært er kvaliteten også exceptionel lav eller direkte dårlig. Overalt. Og er de uddannede må man forvente at de har en høj grundløn i forvejen. Og det er heller ikke mit problem hvilken løn de får, de har SELV valgt jobbet. Hvem bryder sig om tiggere generelt?


Spis mine underbukser..

Der er ingen der behøver dine drikkepenge.. hvis du bare er en sur mand der surmuler og ikke giver noget af dig selv til verden so be it. Du lyder i hvert fald sådan.. Nu er jeg udd. Kok så jeg kender branchen.. En af de bedste komme i danmark tjener 28.000 kr.. At man kan være så god til sig arbejde og så tjene så lidt er mig en gåde.. det hjælper så med drikkepenge..
branchen er hård og lavlønnet og det er blevet meget nemmere at blive kok.. hvis drikkepengene bliver afskaffet og lønnen ikke bliver bedre så bliver kvaliteten nok også deraf
14-03-2014 16:25 #102| 0
RaMi-DK skrev:
isaac skrev:
Er det ikke oprindeligt opfundet fordi tjenere og andre i restaurationsbranchen var for dårligt lønnet, og hvor drikkepengene var en nødvendighed?
Da ingen anden branche opererer med den slags, så kan jeg kun se det som et efterlevn fra dengang det var nødvendigt.
Det er jo helt uhørt i Danmark, at betale ekstra til en bestemt branche. Det giver ingen mening.
Det er bare en dårlig vane vi har.
Eller god nok for tjenerne, men hvad så med alle andre brancher? Selvfølgelig har tjenere og kokke og andet personale ingen som helst "ret" til drikkepenge.
Så hellere bruge pengene på noget andet fornuftigt.

Men folk må bruge deres penge som de lyster, og hvis man føler for det så fint imo.
Varen ER betalt og købt, på forhånd når man køber mad og andet.
Det kan ikke gå hurtigt nok med at afskaffe alle drikkepenge.
Der er ingen branche der fortjener ekstra penge normalt, og da slet ikke restaurationsbranchen. Generelt når unge arbejde ufaglært er kvaliteten også exceptionel lav eller direkte dårlig. Overalt. Og er de uddannede må man forvente at de har en høj grundløn i forvejen. Og det er heller ikke mit problem hvilken løn de får, de har SELV valgt jobbet. Hvem bryder sig om tiggere generelt?


Spis mine underbukser..

Der er ingen der behøver dine drikkepenge.. hvis du bare er en sur mand der surmuler og ikke giver noget af dig selv til verden so be it. Du lyder i hvert fald sådan.. Nu er jeg udd. Kok så jeg kender branchen.. En af de bedste komme i danmark tjener 28.000 kr.. At man kan være så god til sig arbejde og så tjene så lidt er mig en gåde.. det hjælper så med drikkepenge..
branchen er hård og lavlønnet og det er blevet meget nemmere at blive kok.. hvis drikkepengene bliver afskaffet og lønnen ikke bliver bedre så bliver kvaliteten nok også deraf


Jeg er bare nærig som udgangspunkt. Uanset hvor jeg befinder mig, hader at betale for meget for varerne.
Det du skriver angående hård branche er heller ikke noget jeg bagateliserer.
Så har du misforstået det jeg skriver en smule. Eller jeg gjorde det ikke klart nok.
Det handler ikke bare om hvor hård branchen er, hvilken uddannelse de har, osv. Drikkepenge er en opfindelse i sin tid til dem der ikke fik en ordentlig løn, det var ligesom indbygget i arbejdet.

Kan du forklare mig hvorfor det ikke er gældende i alle brancher der har dårlige vilkår? Det undrer mig at din branche skal have særstatus. Skal vi ikke bare blive enige om at drikkepenge er et fortidslevn? Det har ingen berettigelse mere på nogen måde, det er en pinlig og akavet situation, og burde afskaffes hurtigst muligt.
Det skaber KUN problemer den aflønningsform.

Det er bare min mening.
Uanset hvor drikkepenge findes, opstår massive problemer, og det er pisseubehageligt som kunde at blive stillet over for en der tigger drikkepenge. Ydermere så giver det incitament til ejeren om at give så lav løn så muligt, så man ofte næsten er tvunget til at tigge drikkepenge.

Hvorfor tror du Rami at drikkepenge har noget at gøre med dine arbejdsvilkår? Jeg tager ikke stilling til dine vilkår, har jeg gjort det så det skrevet impulsivt. Jeg svinger desværre lidt meget, ift at skrive lige hvad der falder mig ind uden at tænke det helt igennem. Det er vigtigt for mig at adskille det helt og holdent fra selve arbejdet. Imo var det tiltænkt som et nødvendigt supplement til en uholdbar løn, ikke bare dårlig, og det bør ikke mere være nødvendigt at tænke i de baner.

Men jeg kan fint forstå at du mener at de er fortjent. Der er mange brancher hvor lønnen er for lav. Drikkepenge bør dog forbydes ved lov helt og holdent uanset hvad.
14-03-2014 16:38 #103| 0

Lad mig høre dig om dette så-..-

jeg var ovre hos bileksperten.., jeg fik købt mig nogle højtalere.. jeg har ledninger der er trukket og alt er klar.. De første sprang fordi min forstærker ikke var installeret korrent..
Så tager jeg ned i butikken og siger at de ikke virker og at de brummer.. han giver mig så nogle nye højtalere i bytte.. Derefter spørg jeg om han har lyst til at hjælpe mig.. Han svarede at han har travlt men han vil gerne lige komme ud og se på det.. Det tog ham ca 30 minutter at ordne "fejlen" (noget med at min forstærker gav for mange watt til højtalerne).

Jeg stak ham 150 kr.. han gav mig en sindsyg god service. og jeg ved at han får stadigvæk sin normale løn.. men han gjorde sig fortjent..

Redigeret af RaMi-DK d. 14-03-2014 16:39
14-03-2014 17:57 #104| 0

Den her diskussion er ret latterlig. Det bliver fremstillet alt for sort/hvidt.

1. Hvornår er man ude at spise? Skal man også give drikkepenge på McD og BurgerKing?
- Jeg tipper altid på restauranter, hvis jeg er ude at spise. Jeg ville overveje det på en cafe, hvis servicen har været over mine forventninger (jeg forventer ikke det store på en cafe). Jeg ville aldrig tippe på et fastfood sted (udover i en brandert - hos Bagel Co.)

2. Der findes massere af ufaglærte tjenere, som kun går på job for at have et studiejob. En del af dem er pisse ligeglade med service, hvilket også siger mig, at de er ligeglad med drikkepenge. De får naturligvis ikke noget. Der findes massere - både faglærte og ufaglærte - som brænder for jobbet, og en yder en rigtig god service, arbejder på nogle rigtig dårlige tidspunkter med et fysisk krævende job (står op mange timer). Dem tipper jeg altid.

3. Kokke er ikke særlig godt lønnet. Bevares, nogle af dem har en OK månedsløn, men de arbejder så også latterligt mange timer. Jeg kender en del, der arbejder på forskellige velrenommerede restauranter i København, og ingen af dem tjener meget over 25.000, selvom de arbejder omtrent 60 timer om ugen og altid mens deres venner, kæreste og familier har fri. Jeg siger ikke, at de har noget at pive over. De brænder helt sikkert for det, men det er ikke nogen flot løn.

4. Folk der tuder over prisen for en taxa, bør nok bare tage det offentlige eller gå. Så god er lønnen ikke for en chauffør. Selv hvis de deler 50/50, så har man bare ikke kunder 24/7. I kan eventuelt selv starte op som selvstændig vogmand med en Aygo, og se hvor mange kunder I får..

@isaac, jeg forstår hvad du siger med fortidslevn. Imidlertid er drikkepengene nok til, at du kan få nogle flere dygtige ind i branchen. Alternativet er, at du skal betale mere i løn, og så vil prisen for din mad alligevel blive højere. Er det så ikke bedre, at vælge hvem man giver de ekstra penge til? Ellers fik alle tjenere jo 130 kr i timen + aftentillæg (som eksempel), hvorfor skulle de så yde en god service? De får jo deres løn ligemeget hvad.. Jeg synes ikke drikkepenge er anderledes end alle mulige andre brancher, hvor man provisionslønner, giver bonusser osv osv.

14-03-2014 18:04 #105| 0

@IPeeInMyPants

Jamen hvorfor er det så kun forbeholdt tjenerhvervet og fine restauranter, som du selv så flot påpeger? Hvad med personen der hjælper dig i Fakta med at finde dine varer, personen der pakker din pose i Kvickly eller personen der står på McDonalds klokken tre om natten og skal høre på fulde mennesker? De skal vel også samle en portion motivation for, at yde en god service.

Redigeret af Guldmageren d. 14-03-2014 18:05
14-03-2014 18:12 #106| 0

@Guldmageren

Jeg har endnu ikke mødt en i Fakta, som gad hjælpe mig med at finde mine varer. Jeg har prøvet, at der er én der engang har peget, og sagt: "det burde være dernede, ellers har vi det ikke".. Der er ikke nogen der pakker min pose i Kvickly, og personen på McDonalds går i kategorien ufaglærte uden interesse for service - ellers havde de fundet en restaurant, hvor de kunne yde god service.

Folk der arbejder på fine restauranter, er folk der brænder for det, arbejder mange timer, leverer et fantastisk produkt, men kun får marginalt mere i løn, end folk der arbejder på McDonalds eller i Fakta. De fleste du nævner arbejder 37 timer om ugen, ellers har de afspadsering eller overarbejdsbetaling. Jeg siger ikke det ikke kan være hårdt, men deres løn er kun marginalt dårligere end nogen, som arbejder 60 timer om ugen. Du kan kalde mine drikkepenge for betaling for de interesse timer, som de mennesker arbejder.

Jeg har selv arbejdet som opvasker, da jeg var knægt. Dengang synes jeg også det var urimeligt, at jeg ikke fik del i drikkepengene. I dag syntes jeg det ville have været idiotisk, hvis jeg fik del i drikkepengene.

14-03-2014 18:22 #107| 0

Så var det derfor jeg stod og ventede så længe forleden hos bileksperten, da jeg skulle betale mine vinduesviskere.
ekspedienten var ude og lave sorte penge. ;)

14-03-2014 18:41 #108| 0

Men hvad vil der præcis ske hvis drikkepenge bliver afskaffet helt? Vil brancherne ikke tilpasse sig, sådan som alle andre brancher gør?

Folk der vil give ekstra skal hjertens gerne gøre det imo. Der er der intet galt eller forkert i. Men drikkepenge-systemet er indbygget og delvist automatiseret.

Hvor meget lort har det ikke bragt med sig på casinoerne i Danmark feks?
Usa er det indbygget så vidt jeg kan forstå helt, der betaler du automatisk drikkepenge på regningen. Der står der altid incl feks 15% tips. Men jeg synes da ikke det hører det danske arbejdsmarked til. Vi har jo slet ikke de ringe arbejdsforhold de har derovre.

14-03-2014 20:14 #109| 0

Det er ikke standard at tips er lagt oven I regningen I USA. Ser det typisk hvis du er en større gruppe ligger de 18% oven I.

14-03-2014 20:30 #110| 0

Af alle kunstigt skabte behov er ideen om at ting ikke kan fungere uden drikkepenge et af de mærkeligste. Der er bare INGEN logisk mening i at man skulle tippe sin tjener men ikke sin læge, sin frisør eller sin VVS mand.

Man aftaler en pris for udført arbejde - hvis arbejdet er udført som aftalt betaler man prisen. Hvis det er udført dårligere end aftalt bliver det enten udbedret eller man får penge tilbage. Man betaler IKKE ekstra andet end i helt exceptionelle tilfælde.

Hvorfor FANDEN skulle man så gøre det til en der kan bære tallerkener. Det giver INGEN mening.

14-03-2014 21:36 #111| 0

Det er ret sjældent jeg spiser ude, men hvis jeg gør, og jeg synes der har været god service og at måltidet var i top, gir jeg gerne.

Dog har jeg på det seneste oplevet så høje priser på specielt cafe-mad at jeg ikke har givet noget, da ingen af oplevelserne har været af andet end middelmådig karakter, madmæssigt.

Jeg synes det er fint at give lidt ekstra hvis man bliver godt betjent og alt er i top, ellers ser jeg ingen decideret grund til det.

15-03-2014 15:16 #112| 0

Betaler jeg kontant på en restaurant giver jeg gerne en hund, hvis vi har været to og det har være godt. Er vi 4-flere så op til 200 men sjældent mere end det...

Når jeg betaler med kort giver jeg generelt lidt mindre, ved egentlig ikke hvorfor...

15-03-2014 15:45 #113| 0

Jeg giver altid i udlandet, men er nok lidt jysk anlagt herhjemme. Hvis jeg føler at maden har kostet det den skal, og det generelt har været en "dyr" oplevelse er jeg meget mindre tilbøjelig til at give drikkepenge.
Handler nok om at jeg betaler hvad jeg føler at besøget har været "værd", og ikke bare af god kutyme afleverer flere monetter!

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar