Kalorie beregning

#1| 0

Hej PN :)

Jeg er lidt i tvivl med hensyn til "sammenkogte" retter og lignende.

Hvis jeg foreksempel blander en masser forskellige ting sammen og jeg godt hvad de enkelte produkter indeholder af kcal pr 100 gram, hvordan finder jeg så ud af hvad den sammenkogte ret indeholder?

Nogle madprodukter vil jo udvide/mindskes ved diverse tilberedninger?

Er det så simpelt som at sige:
500 gram X af 200kcal pr 100 gram
500 gram Y af 100kcal pr 100 gram
200 gram Z af 125kcal pr 100 gram
50 gram Q af 600 kcal pr 100 gram

(5*200)+ (5*100) + (2*125) + (0,5*600) = (1000+500+250+300)/1,25 * 100 = 164 kcal pr 100 gram?
- Det er et skud i tågen, er slet ikke sikker!

28-03-2012 22:43 #2| 0

Hej prøv evt madlog.dk men vil sige din model fint kan bruges ! ;-) det eneste der forsvinder er vand og der er i forvejen ikke nogle Kcal så ...

28-03-2012 22:53 #3| 0

164kcal per 100g er korrekt. Forstår dog ikke helt hvad du mener med / 1,25 * 100, du har i alt 1250g mad der feder 2050kcal så du skal dividere 2050 med 12,5 for at få kcal per 100g

Redigeret af Andreasem d. 28-03-2012 22:54
29-03-2012 02:30 #4| 0

Dit regnestykke er tilnærmelsesvis ok. Nogle retter kan der dog forsvinde en hel del vægt i form af vand, og så vil dit regnestykke give et mere upræcist resultat.

Istedet for at at dividere med med 1250 som er råvarenes vægt, vil jeg dividere med rettens samlede vægt istedet. Det vil give et mere præcist resultat og så behøves du heller ikke til at veje vand du tilsætter feks en kødsovs.

For at finde rettens samlede vægt er en nem metode at veje den gryde/fad/skål du skal have retten i og så tage gryde med indholds vægt og trække grydens vægt fra.

Og husk lige at være opmærksom på resultatet. Hvis du ligger alle kcal sammen og dividerer med antal gram får du selvfølgelig kcal per gram, som du skal gange med 100 for at få kcal/100g

Redigeret af Skreiber d. 29-03-2012 02:33
29-03-2012 07:57 #5| 0

Madlog.dk er super nice! brug det hvis du vil ofre 99kr på 10 uger. Bagefter er du hoocked og har lært en masse!

29-03-2012 09:47 #6| 0

Og når man lægger madopskrifter ind i madlog er der netop et felt til at indtaste den færdige vægt af retten - præcis for at løse problemet med svind under tilberedning.

29-03-2012 09:52 #7| 0
OP
Skreiber skrev:
Dit regnestykke er tilnærmelsesvis ok. Nogle retter kan der dog forsvinde en hel del vægt i form af vand, og så vil dit regnestykke give et mere upræcist resultat.

Istedet for at at dividere med med 1250 som er råvarenes vægt, vil jeg dividere med rettens samlede vægt istedet. Det vil give et mere præcist resultat og så behøves du heller ikke til at veje vand du tilsætter feks en kødsovs.

For at finde rettens samlede vægt er en nem metode at veje den gryde/fad/skål du skal have retten i og så tage gryde med indholds vægt og trække grydens vægt fra.

Og husk lige at være opmærksom på resultatet. Hvis du ligger alle kcal sammen og dividerer med antal gram får du selvfølgelig kcal per gram, som du skal gange med 100 for at få kcal/100g


Ved at gøre som du siger, så ved jeg vel ikke hvor meget der er svundet fra de enkelte råvarer?
Det kan jo foreksempel være at råvarer X er svundet fra 500g til 200 g mens varer Y slet ikke er svundet?


Tak for svarene :)
29-03-2012 09:56 #8| 0

Spiser du gryderetter under cut? Jeg har i de sidste 1½ måned spist Bulgur med kødsovs cirka 1.3kg fordelt over 3 middage

29-03-2012 11:44 #9| 0

Det der svinder er så vidt jeg ved stort set kun vand, dvs at der ikke forsvinder nogle kalorier, så jeg tror bestemt ikke det gør den store forskel at nogle af ingredienserne har tabt mere væske end andre.

Jeg er ikke ekspert, men føler mig rimeligt sikker på at det ikke lige kan gøres bedre hvis det skal være forholdsvis simpelt.

Redigeret af Skreiber d. 29-03-2012 11:44
29-03-2012 12:27 #10| 0
OP
Miller skrev:
Spiser du gryderetter under cut? Jeg har i de sidste 1½ måned spist Bulgur med kødsovs cirka 1.3kg fordelt over 3 middage


Jeg spiser kødsovs som du også siger, men synes det har været svært at beregne kcal pr 100 gram i kødsovsen?

Hvad har du gjort? og hvorfor bulgur>ris/kartofler foreksempel?

29-03-2012 12:28 #11| 0
OP
Skreiber skrev:
Det der svinder er så vidt jeg ved stort set kun vand, dvs at der ikke forsvinder nogle kalorier, så jeg tror bestemt ikke det gør den store forskel at nogle af ingredienserne har tabt mere væske end andre.

Jeg er ikke ekspert, men føler mig rimeligt sikker på at det ikke lige kan gøres bedre hvis det skal være forholdsvis simpelt.


Hmm okay, gider du lavet et eksempel, bare helt simpelt ligesom mit, i det øverste?
29-03-2012 12:39 #12| 0

@TheBear
Ang kødsovsen og kcal, så havde jeg samme problem. Det fede med madlog er at folk laver opskrifter og smider dem op. Jeg søgte så på køds(uace,ovs) og fandt masser af opskrifter. Kiggede så på hver enkelte og fandt en der var 95% magen til min, faktisk ved jeg at min indeholder lige lidt færre kcal. Så den bruger jeg som min og så kan man sige at jeg får mindre end madlog siger = bonus for mig og mit vægttab.

29-03-2012 12:45 #13| 0
OP
-KD- skrev:
@TheBear
Ang kødsovsen og kcal, så havde jeg samme problem. Det fede med madlog er at folk laver opskrifter og smider dem op. Jeg søgte så på køds(uace,ovs) og fandt masser af opskrifter. Kiggede så på hver enkelte og fandt en der var 95% magen til min, faktisk ved jeg at min indeholder lige lidt færre kcal. Så den bruger jeg som min og så kan man sige at jeg får mindre end madlog siger = bonus for mig og mit vægttab.


Det lyder ikke helt dumt det madlog, MEN troede faktisk at den kunne spytte den eksakte kalorie værdi ud ved indtastning af råvarer og evt. kogetid?
29-03-2012 13:25 #14| 0

Du vejer bare ingredienserne du putter i i den rå vægt, og finder ud af hvor mange kalorier der er i maden. Koger så længe du vil, tilføjer vand eller hvad nu. Vejer færdig vægt. Kcal/færdig vægt * 100 = kcal/100g

Som skreiber beskriver

29-03-2012 14:38 #15| 0

Lige i øjeblikket æder jeg bare fuldstændig igennem, men kun komplekse kalorier og 3-7% hakket oksekød. Jeg har taget voldsomt på, uden få en (væsentligt) højere fedt%.

Pr. d. 1 Maj går jeg i grøntsags-mode og kyllingefilet 5 gange dagligt, kombineret med løb/HIIT dagligt, så man kan blive shredded ;)

29-03-2012 15:29 #16| 0

Her er et simeplt eksempel på en kødsovs:

500g oksekød med 120 kcal per 100g = 600 kcal
200g dåsetomat med 35 kcal per 100g = 70 kcal
Ialt 670 kcal.

Du laver kødsovsen og lader den simre længe så der fordamper en masse vand. Retten vejer nu ikke 500+200 = 700 gram, men feks 550g. Så mit regnestykke bliver (500*1,2 + 200*0,35) / 550 = 670/550 = 1,21 kcal per gram. (IKKE 670/700)

Her i eksemplet er fordampet 700-550 = 150 gram. Om det feks er 100 gram væske fra tomat og 50 gram væske fra kød der er fordampet eller omvendt gør ikke nogen forskel.

29-03-2012 17:48 #17| 0
OP

Tak Skreiber og til jer andre :)

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar